Ex-daklozen reizen voor goed doel naar de Noordkaap
In twee weken 8000 kilometer naar de Noordkaap rijden en weer terug: Wubbo van der Roest en Samuël van der Meij draaiden er hun hand niet voor om. De twee ex-daklozen hopen met deze reis 15.000 euro op te halen voor het goede doel.
Dinsdag zijn Wubbo van der Roest (47) en Samuël van der Meij (29) uit Groningen weer in Nederland gearriveerd na een lange reis dwars door Europa in hun verbouwde bestelwagen. „Voor 500 euro op de kop getikt en daarna omgebouwd tot een camper”, zegt Van der Roest. De wagen is van alle gemakken voorzien: er zitten twee bedden in, een eettafel met ingebouwde woonkamerstoelen en er staat zelfs een Senseo-apparaat. De mannen hebben alles zelf verbouwd: zo komen de ramen van de camper uit een oud plezierjacht. „Ook via Marktplaats op de kop getikt.”
Rendieren
Van der Roest en Van der Meij maakten de reis om door middel van sponsoring geld op te halen voor het project ”Mien Boan” van de hulporganisatie Terwille Verslavingszorg. Het doel van dit project is dat ex-daklozen in een oefenwerkplaats worden klaargestoomd voor een baan. Van der Roest: „We zijn zelf ook dakloos geweest, dus uit ervaring weten we hoe belangrijk het is om daklozen te helpen op dit gebied. Zonder hulp is het lastig om aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt.”
Op 24 juli vertrokken de mannen via Duitsland, Denemarken, Zweden en Finland naar de Noordkaap in Noorwegen, het meest noordelijke puntje van het continent. Ze reden gemiddeld 700 kilometer per dag. „ Het was best gevaarlijk op sommige wegen daar”, vertelt Van der Meij. „In Noorwegen reden we op smalle bergwegen met haarspeldbochten. We hadden regelmatig last van zulke tegenwinden dat de wagen heen en weer ging. Ik wilde altijd vrachtwagenchauffeur worden, maar die droom is nu wel voorbij.”
Ook heel normaal in de noordelijke landen van Europa: rendieren op de weg. Die gaan voor niets en niemand aan de kant. „Wat je ook toetert, ze blijven stug midden op de weg lopen. Dat was dus gewoon een kwestie van wachten”, aldus Van der Roest.
Vrijheid
Reizen met de camper beviel hun allebei goed. Van der Meij: „Als we een mooi plekje zagen, maakten we een stop. Dan was het een kwestie van stoeltjes buiten zetten en een bakje koffie doen. Die vrijheid is geweldig.” Al was het wildkamperen niet altijd even veilig. „We hadden een keer een aanvaring met een stuk of veertig boze koeien die op ons afkwamen. De stoom kwam uit hun neus. Toen zijn we maar een stukje verder gereden”, aldus Van der Roest.
Wat het mooiste land was om doorheen te reizen, daar verschillen ze van mening over. Voor Van der Meij staat Noorwegen met stip op één. Van der Roest is ook erg te spreken over Zweden. „Daar rijd je continu naast het water.” Van der Meij: „De reis werd hoe dan ook steeds mooier, we bleven maar foto’s schieten. Na iedere bocht hadden we wel een wauwmoment.”
Eenmaal op de Noordkaap aangekomen, viel er helaas minder te fotograferen. „Het was zo mistig dat je geen hand voor ogen zag. Daar rijd je dan al die kilometers voor, om in de mist de beroemde wereldbol te kunnen fotograferen”, grapt Van der Meij. Toch zouden de mannen de reis zo weer overdoen. Van der Roest: „We hebben een hoop lol gehad samen.”
Nu ze weer terug zijn in Nederland beginnen ze met het opbouwen van de werkplaats. Of de 15.000 euro daarvoor is opgehaald weten ze pas op 6 september, want dan maakt Terwille het eindbedrag van de actie bekend.