Madrid zinspeelt op inzet leger in Catalonië
Als op 1 oktober meer Catalanen vóór de afsplitsing van Spanje stemmen dan ertegen, zal de regioregering in Barcelona binnen 48 uur de onafhankelijkheid uitroepen. Dat staat in het wetsvoorstel dat de Catalaanse onafhankelijkheidspartijen dinsdag presenteerden.
De wet legt de spelregels vast voor het bindende referendum dat Catalonië op 1 oktober wil organiseren. Wanneer de referendumwet in stemming wordt gebracht, is nog onduidelijk. Dat is het gevolg van de vijandige opstelling van de Spaanse regering tegen het voornemen om de Catalanen te laten stemmen over hun politieke toekomst. Het referendum is volgens Madrid „illegaal” en ondemocratisch.”
De Spaanse vicepremier Soraya Saenz de Santamaria zei dinsdag dat de staat „minder dan 24 uur” nodig zal hebben om via een beroep op het grondwettelijke hof de referendumwet te schorsen. De Catalanen willen het moment waarop zij openlijk breken met de Spaanse rechtsorde zo lang mogelijk uitstellen. Dát de referendumwet aangenomen zal worden staat zo goed als vast, want de onafhankelijkheidspartijen hebben een meerderheid in het parlement in Barcelona. Volgens de conservatieve Spaanse regering verbiedt de grondwet zo’n referendum.
Voor de Catalaanse premier Carles Puigdemont gaat het echter om een kwestie van politieke wil. Onlangs verklaarden 400 juristen dat ook binnen de huidige grondwet een volksraadpleging zoals Catalonië wil wel degelijk mogelijk is.
De Spaanse regering heeft steeds gezegd het referendum met alle mogelijke middelen te zullen tegenhouden.
Dinsdag herinnerde minister Cospedal van Defensie eraan dat het leger de taak heeft om de „eenheid van Spanje” en „de grondwettelijke orde” te verdedigen. Dat werd opgevat als een dreigement om het leger in te zetten tegen het referendum. De jongste peilingen wijzen op een lichte voorsprong van de voorstanders van onafhankelijkheid.