Vijf doden na aanslagen Groene Zone van Bagdad
Twee explosies in de zwaarbeveiligde Groene Zone van Bagdad hebben donderdag aan vijf mensen het leven gekost, onder wie drie Amerikanen. Achttien mensen raakten gewond. Het Amerikaanse leger vermoedt dat zelfmoordenaars de aanslagen hebben gepleegd.
In de Groene Zone van de Iraakse hoofdstad zijn onder meer de interim-regering en de Amerikaanse ambassade gehuisvest. Opstandelingen hebben het vaak op dit gebied gemunt, maar tot nu ging het om beschietingen van buitenaf. Volgens het Amerikaanse leger zijn de explosieven waarschijnlijk „met de hand” de zone binnengebracht. Dat zou wijzen op een maas in de beveiliging. Onlangs werd in een café in het circa 4 vierkante kilometer grote gebied een bom ontdekt. Amerikaanse experts wisten die onschadelijk te maken.
De groepering al-Tawhid wa al-Jihad van de Jordaanse terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi heeft zich verantwoordelijk verklaard voor de explosies. In een verklaring op een islamitische website stelt de groepering dat twee martelaren erin zijn geslaagd de Groene Zone binnen te komen. De explosieven zijn tot ontploffing gebracht in een bazaar en een café.
Ook elders in Irak vielen donderdag veel doden. Zeker vijftien leden van de Iraakse Nationale Garde kwamen in de nacht van woensdag op donderdag om het leven door een aanval van gewapende opstandelingen op hun post bij de grens met Syrië.
De Britse regering heeft alle financiële instellingen in het land opdracht gegeven om mogelijke banktegoeden van al-Tawhid wa al-Jihad, de Iraakse terreurgroep die achter de executie van de Brit Kenneth Bigley zit, te blokkeren. Dat heeft de Britse minister van Financiën, Gordon Brown, donderdag laten weten, zo meldde de BBC.
„We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat er schuilplaatsen zijn voor terroristen en zij die het terrorisme financieren”, aldus Brown. Het is niet bekend of de groepering van de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi, die naast Bigley nog vijf buitenlandse gijzelaars heeft vermoord, over tegoeden en andere bezittingen in Groot-Brittannië beschikt. Bronnen binnen het Britse ministerie van Financiën zeiden dit donderdag te betwijfelen, maar mogelijk komt er duidelijkheid over door de nieuwe maatregel.
De beslissing om mogelijke tegoeden te bevriezen is na overleg met de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds genomen. Het overleg was overigens al voor de dood van Bigley gaande.