Binnenland

Dood vrouwen niet van invloed op plan sluiting Keileweg

Over 444 dagen wordt de tippelzone aan de Keileweg in Rotterdam gesloten. Terwijl de lichtkrant die boodschap donderdag aan het begin van de avond overbrengt aan voorbijgangers, zoeken veel prostituees hun heil in de keet bij de zone. DeltaBouman verslavingszorg zorgde donderdag in Keetje Tippel voor een dubbele bezetting van hulpverleners om ongerustheid bij de tippelaarsters weg te nemen en vragen te beantwoorden.

ANP
14 October 2004 21:13Gewijzigd op 14 November 2020 01:45

De belangrijkste vraag was aan het begin van de avond officieel nog niet beantwoord. De politie had de identiteit van de twee vrouwen die hemelsbreed 200 meter van de tippelzone om het leven zijn gebracht, nog niet vastgesteld. Het bleef daardoor onduidelijk of de omgekomen vrouwen als prostituee werkten.

De gemeente wil de tippelzone uiterlijk 31 december 2005 sluiten, omdat het een open drugsscene was geworden die veel overlast veroorzaakt in de nabijgelegen wijken. Tegelijk wil het college de uitzichtloze positie van verslaafde prostituees verbeteren door ze onder toezicht van de hulpverlening te plaatsen in kleine internaten. Hoewel de tippelaarsters regelmatig met geweld te maken krijgen, is er volgens gegevens van de politie in 1999 voor het laatst een vrouw om het leven gebracht.

De Keileweg is het alternatief voor de eerder eveneens wegens overlast gesloten tippelzone aan de G.J. de Jonghweg. Omdat het college van Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD het geen taak van de gemeente vindt om een tippelzone te faciliteren, biedt Rotterdam de vrouwen geen andere locatie als deze zone sluit.

In een brief die wethouder Van den Anker (Volksgezondheid en Veiligheid) woensdag aan de raadscommissie stuurde, zegt ze dat de gemeente de tussendoelstelling om dit jaar het aantal tippelaarsters op de zone met de helft te verminderen niet haalt. Maar: „Dat zal in 2005 volledig gecompenseerd kunnen worden. De Keileweg wordt volgens plan gesloten en de vrouwen krijgen adequate opvang."

De eerste vrouwen kunnen in oktober terecht bij verschillende voorzieningen, schrijft Van den Anker. De hulpverleners bieden in totaal 55 plaatsen aan in een zogeheten voortraject. In mei of juni komen er nog eens 54 plaatsen beschikbaar. „Er is nu dus zekerheid over 109 plaatsen en ook zijn er nog voldoende panden in studie om de benodigde plaatsen voor deze vrouwen te kunnen realiseren."

SP–raadslid Th. Cornelissen vraagt zich af waarom het allemaal zolang duurt. „De omgeving is vanaf het begin onveilig geweest. Ik erger me al jaren dat het maar niet lukt dat te verbeteren. De zone moest nu openblijven zodat hulpverleners de vrouwen konden vinden, maar er zit nog geen vrouw in een hulptraject terwijl dat toch allang geregeld had moeten zijn."

Nora Storm van de Rotterdamse Junkiebond hoopt dat „ze op het stadhuis wakker worden" door de gewelddadige dood van de twee vrouwen aan de Lekstraat. „Er wordt weinig gewerkt op de zone. Niet alle vrouwen zijn er welkom en klanten komen er niet graag wegens de politie, beveiligingspersoneel en camera’s die er volop zijn. De tippelaarsters zoeken daarom klanten in de omgeving, waar het niet mag en waar niet op ze wordt gelet. Met alle risico’s die daarbij horen."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer