Binnenland

CDA-raadslid Hemmen uit Ter Apel over opkomst PVV

De PVV rukt op in Oost-Groningen. In de gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde werd de partij bij de landelijke verkiezingen de grootste partij. Wilders kondigde deze week aan ook in die plaatsen mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. CDA-raadslid Herma Hemmen in Vlagtwedde analyseert de onvrede in de regio.

J. Visscher
8 April 2017 16:22Gewijzigd op 17 November 2020 01:19
Herma Hemmen. beeld Patrick Huisman
Herma Hemmen. beeld Patrick Huisman

TOEN

„Mijn man en ik zijn geboren en getogen in Ter Apel. We hebben ruim 25 jaar een relatie en hebben een dochter van 16 en een zoon van 13. Ik werk bij een commercieel bureau dat gemeenten adviseert op het gebied van zorgtaken.

Sinds vijf jaar ben ik actief voor het CDA in Vlagtwedde. Destijds vroeg onze CDA-wethouder Seine Lok of ik actief wilde worden voor zijn partij. Sinds 2014 zit ik in de raad, vanaf vorige zomer ben ik fractievoorzitter. Het CDA heeft 4 van de 17 zetels.

Het CDA past goed bij mij. Enerzijds legt de partij nadruk op het versterken van ondernemerschap. Laat mensen op eigen kracht hun werk doen; hier in onze plattelandsgemeente bijvoorbeeld in de agrarische sector en het midden- en kleinbedrijf. Zorg anderzijds dat je mensen die het niet redden, goed opvangt.

Ik ben katholiek opgevoed, maar praktiseer dat geloof niet meer. De kernwaarden van het CDA, die voortkomen uit de christelijke identiteit, onderschrijf ik helemaal. Wat mij betreft krijgen allerlei geloofsrichtingen ruimte in onze partij.

NU

In Vlagtwedde en onze buurgemeente Bellingwedde werd de PVV bij de recente Kamerverkiezingen met bijna 20 procent van de stemmen de grootste partij. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen hier in Oost-Groningen uit protest op de PVV hebben gestemd.

De populariteit van die partij heeft alles te maken met de toestroom van asielzoekers. In Ter Apel, dat onder Vlagtwedde valt, staat voor zo’n 2000 asielzoekers een complex van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Daar komen onder anderen vluchtelingen om zich aan te melden voor de asielprocedure in Nederland. Vorig jaar bereikten 50.000 asielzoekers via Ter Apel ons land. Met name afgelopen najaar was er een piek. Toen was de situatie hier explosief. Onder bewoners heersten veel onvrede en gevoelens van onveiligheid.

De overlast op straat nam toe. Dat gold vooral voor bewoners van de Westerstraat in Ter Apel. Die straat ligt tussen het opvangcentrum en het winkelcentrum. Groepen asielzoekers keken bij mensen naar binnen, schuilden bij regen onder een carport of lagen te slapen in een tuinstoel. Bij de winkels stonden groepjes mannen alcohol te drinken of riepen ze mensen na.

Enorm veel hinder hebben gelukszoekers uit het noorden van Afrika afgelopen najaar veroorzaakt. Zij komen niet in aanmerking voor asielopvang, omdat ze uit veilige landen komen. Die mannen zwerven door Europa en zijn heel brutaal. Ze vinden bijvoorbeeld een kaartje voor de bus te duur, weigeren te betalen en stappen toch in. Dan moet er weer een agent aan te pas komen. Gelukkig hebben we nu veel minder last van die groep asielzoekers.

Of de opkomst van de PVV betekent dat bijvoorbeeld mijn partij de onvrede onder de bevolking niet heeft aangevoeld en niet kan wegnemen? Voor een deel is dat inderdaad zo. De overlast voor bewoners en winkeliers in 2015 is onderschat. Wel heeft op aandringen van de hele gemeenteraad Ter Apel sinds begin 2016 weer een volwaardig politiebureau en worden er extra beveiligers ingezet om overlast en winkeldiefstallen te voorkomen.

In verband met de overlast door Noord-Afrikanen nam de gemeente eind vorig jaar extra maatregelen, zoals cameratoezicht, gebiedsverboden en een alcoholverbod. Al die maatregelen hebben echter nog niet geleid tot een afname van het aantal winkeldiefstallen en woninginbraken. Dat is teleurstellend.

Een andere reden voor de vele proteststemmen op de PVV is de onvrede over de hoge werkloosheid in onze regio. Voor grote bedrijven is Oost-Groningen niet zo interessant. Helaas kennen we hier geen snelle ontsluiting naar belangrijke snel- en waterwegen. Lastig is ook dat handenarbeid verplaatst wordt naar lagelonenlanden. Zo vertrok enkele tientallen jaren geleden een spellenfabrikant uit deze regio.

Hier vlakbij over de grens in Duitsland is veel meer werk te vinden dan in Oost-Groningen. Daar moeten we gebruik van maken. De afgelopen drie jaar konden we zestig dorpelingen aan een baan helpen in Duitsland, terwijl ze in Nederland kunnen blijven wonen. Het gaat onder meer om werk in een kippenslachterij en in de het toerisme.

STRAKS

Volgend jaar fuseren Vlagtwedde, met 19.000 inwoners, en Bellingwedde, met 6000 inwoners, tot de nieuwe gemeente Westerwolde. In november zijn er bij ons daarom gemeenteraadsverkiezingen. Wilders kondigde deze week aan dat de PVV ook in Westerwolde mee wil doen. Ik acht de kans groot dat dat gebeurt, al kan het lastig worden om in een halfjaar een lokale partij op te tuigen.

Of het CDA met de PVV in een college van burgemeester en wethouders zou stappen? Het is niet verstandig bij voorbaat een partij uit te sluiten. Stel dat de PVV bij de raadsverkiezingen in november 20 procent van de stemmen haalt. Dan moeten we daar als politiek wel wat mee.

Ik ben benieuwd naar de plannen van de lokale PVV. Een breekpunt zou voor mij sluiting van het asielzoekerscomplex van het COA in Ter Apel zijn. Het COA is hier een van de grootste werkgevers. De PVV wil de grenzen sluiten voor asielzoekers, maar dat zie ik niet gebeuren.

Je moet als rijk land bereid zijn om vluchtelingen te helpen. Wel is een scherp asielbeleid nodig. Gelukszoekers kunnen we geen opvang bieden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer