Binnenland

„Stemmen plicht voor burger in buitenland”

Het anti-Europese sentiment neemt toe, en daarom moeten alle Nederlanders in het buitenland op 15 maart hun stem laten horen. Dat vindt de in Finland woonachtige Thijs Feuth (35), die geëmigreerde medeburgers deze week opriep te registreren.

Anne Vader
3 February 2017 20:56Gewijzigd op 17 November 2020 00:36
ROVANIEMI. Thijs Feuth (35) woont in het Finse Rovaniemi en heeft zich geregistreerd om te gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. „Als inwoner van een ander land realiseer ik mij dat stemmen mijn plicht is.” beeld RD
ROVANIEMI. Thijs Feuth (35) woont in het Finse Rovaniemi en heeft zich geregistreerd om te gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. „Als inwoner van een ander land realiseer ik mij dat stemmen mijn plicht is.” beeld RD

Zeker 60.000 Nederlandse kiezers in het buitenland hebben zich aangemeld om hun stem te kunnen uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat is veel, want bij de vorige verkiezingen lieten nog ruim 40.000 emigranten met een Nederlands paspoort zich registreren.

Feuth heeft wel een verklaring voor die stijging. „Ik denk dat veel mensen, net als ik, voelen dat de steun voor Europa en de internationale gemeenschap afneemt. Als inwoner van een ander land realiseer ik mij juist dan dat stemmen mijn plicht is. We mogen niet het slachtoffer worden van populisme.”

Feuth woont sinds 2012 in Finland, het land waar zijn vriendin vandaan komt. Hij baalde, toen hij er drie jaar geleden bij de Europese verkiezingen achter kwam dat hij te laat was om zich nog te registreren. Deze week probeerde Feuth staatsburgers via Twitter en Facebook aan te sporen hun stem niet verloren te laten gaan: „Beste NLers in buitenland: vandaag de laatste dag om je te registreren om stemrecht te benuttigen voor Tweede Kamerverkiezingen! #pleaseRT.”

Straatverlichting

Erg ingewikkeld is dat registreren niet, al doe je er volgens de inwoner van de hoofdstad van Lapland verstandig aan om niet tot het laatste moment te wachten. „Je moet uitzoeken hoe zoiets werkt, documenten printen en je paspoort scannen. Mijn printer deed het niet, dus ik heb wat moeten regelen op mijn werk. Denk dus niet op de allerlaatste dag: dat doe ik wel even.”

Als inwoner van een ander land heb je zeker belang bij de politieke verhoudingen in Den Haag vindt Feuth. „Met de straatverlichting in Amsterdam-Zuid hoef ik me niet te bemoeien. Maar veel internationale kwesties vallen onder de nationale politiek. Denk aan de opvang van vluchtelingen of Europese regelgeving”

Zelf stemt hij links, al moet hij nog uitzoeken welke partij het beste bij hem past. „Meestal ga ik voor GroenLinks,en het zou goed kunnen dat die partij het weer wordt. Maar ik kijk ook naar D66 en PvdA.” Vooral hun reacties op Trumps beleid houdt hij in de gaten. Naast de verkiezingsprogramma’s volgt hij de debatten en het nieuws via onlinekranten.

Feuth is voorstander van méér Europa. „Ik ben voor solidariteit tussen EU-landen: dat de lidstaten elkaar financieel steunen.”

Belastingaangifte

Uit ervaring weet hij dat je tegen allerlei regels aanloopt als je van het ene naar het andere Europese land verkast, en dat zou hij graag anders zien. Zo is het niet eenvoudig om met inkomsten uit twee landen volgens de regels belastingaangifte te doen.

„Zowel het gastland als het land van herkomst is bang dat je hun regels misbruikt. Toen ik emigreerde, moest ik mijn promotieonderzoek nog afmaken. In Nederland krijg je dan een uitkering, maar die betalen ze niet als jij naar het buitenland gaat, en in Finland krijg je ook geen geld.” Natuurlijk een individueel geval, geeft hij toe, maar „zo heeft iedereen zijn eigen verhaal van de regels waar hij tegen aanloopt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer