Buitenland

Mao’s Rode Boekje is jarig

Het Rode Boekje met uitspraken van China’s leider Mao Zedong werd vijftig jaar geleden, op 16 december 1966, uitgebracht. Een tijd lang was dit in het westen hét beeld van China: Chinezen die wuifden met het boekje in hun hand. Alleen de bijbel haalde wereldwijd een grotere oplage.

ANP/DPA
15 December 2016 08:52Gewijzigd op 16 November 2020 23:59
beeld AFP
beeld AFP

De Chinese uitgave telde 370 bladzijden en vormde de opmaat naar de beruchte Culturele Revolutie. Naar schatting vijf tot zes miljard exemplaren rolden van de persen in de Volksrepubliek China. Al snel na de eerste uitgave werd het Rode Boekje hét symbool van het zegevierende communisme. Bij vrijwel elke gelegenheid en op elk moment citeerde wel iemand uit Mao’s wijsheden.

‘De revolutie is geen gastmaal’, was een populair citaat. ‘Politieke macht komt uit de geweerlopen’, deed het ook steeds goed. Met de uitspraken van Mao kon elk maatschappelijk probleem worden opgelost. De propaganda van de almachtige communistische partij deed er goede zaken mee.

Met de dood van Mao doofde de vlam van de Culturele Revolutie en in het kielzog daarvan verflauwde de aandacht voor het Rode Boekje snel. Later werd het beschouwd als een cultfenomeen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer