Buitenland

Geen gevechtsrol NAVO in Afghanistan

Duitsland en Frankrijk zijn tegen het Amerikaanse voorstel om de vredesmacht ISAF en de Amerikaanse troepen die de Taliban en al-Qaida bestrijden in Afghanistan samen te brengen onder het bevel van de NAVO.

Buitenlandredactie
14 October 2004 08:49Gewijzigd op 14 November 2020 01:45

Dat hebben de twee landen woensdag verklaard op een bijeenkomst van defensieministers in Roemenië.

Duitsland, dat 2500 vredessoldaten in Afghanistan heeft gestationeerd, is het felst tegen het Amerikaanse idee. Volgens de Duitse minister van Defensie, Peter Struck, is de integratie van de vredessoldaten van ISAF met de Amerikaanse gevechtsmissie in Afghanistan voor Duitsland onbespreekbaar. „Wij blijven ons richten op de wederopbouw, terwijl andere landen zich bezig mogen houden met de strijd tegen het internationale terrorisme”, zei Struck. Duitsland is de grootste leverancier van troepen in Afghanistan.

Frankrijk was minder fel. „Enige synergie tussen de twee operaties zou nuttig kunnen zijn”, zei de Franse minister van Defensie, Michèle Alliot-Marie. „Maar het zou contraproductief zijn om de twee missies onder één bevel te plaatsen.”

De Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Nicholas Burns, stelde dinsdag voor de twee militaire missies in Afghanistan in 2005 samen te brengen onder het bevel van de NAVO. Het plan wordt gesteund door Groot-Brittannië.

Na eerste besprekingen kwamen de meeste NAVO-landen woensdag overeen dat een betere samenwerking tussen de twee missies wel nuttig zou zijn. Zo zouden de eenheden gezamenlijk gebruik kunnen maken van voorraden, transport en andere logistieke middelen. Alle NAVO-landen gaan hun legers de opdracht geven een plan op te stellen waarover op de volgende NAVO-ontmoeting in Nice in februari moet worden gediscussieerd. Secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO zei overigens dat het idee om de twee missies te fuseren ondanks de weerstand van Frankrijk en Duitsland nog niet geheel van tafel is.

De NAVO-vredesmacht ISAF is sinds augustus 2003 gestationeerd in de Afghaanse hoofdstad Kabul. De afgelopen maanden is de missie uitgebreid naar steden in het noorden van Afghanistan en de NAVO is nu op zoek naar troepen die ook in het westen van het land gestationeerd kunnen worden. Volgens De Hoop Scheffer hebben verschillende landen troepen aangeboden voor die uitbreiding van de vredesmissie. Onder andere Canada, Italië en de VS staan positief tegenover een zending van vredessoldaten.

De bijeenkomst in Roemenië is de eerste NAVO-top in een van de zeven Oost-Europese landen die in april tot de alliantie toetraden. Op de top wordt ook gesproken over de NAVO-missie in Irak, waar de verdragsorganisatie 300 militaire instructeurs naartoe wil sturen. Daarnaast maakte de NAVO woensdag vanaf de top bekend dat zijn langverwachte snelle reactiemacht klaar is voor actie. De troepenmacht bestaat uit 17.000 soldaten en is een voorbeeld van hoe de NAVO is hervormd sinds het einde van de Koude Oorlog, aldus de alliantie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer