Buitenland

China maakt ‘patriotisme’ vereiste voor parlementariërs Hongkong

Het Chinese parlement heeft besloten de autonomie van Hongkong verder in te perken door „patriotisme” voortaan een wettelijk vereiste te maken voor leden van het parlement van Hongkong. De Chinagezinde regering van Hongkong heeft met de nieuwe wet in de hand per direct vier oppositieleden van de zogeheten Wetgevende Raad uit hun functie gezet. Dat kan zonder tussenkomst van een rechter, hebben bronnen gezegd tegen de South China Morning Post.

ANP/RTR
11 November 2020 05:26Gewijzigd op 16 November 2020 20:56
Dennis Kwok Wing-hang. beeld EPA/JEROME FAVRE
Dennis Kwok Wing-hang. beeld EPA/JEROME FAVRE

Het Chinese staatspersbureau Xinhua meldt dat de wet het mogelijk maakt om Hongkongse parlementsleden direct te ontslaan als die de nationale veiligheid in gevaar brengen, de stad onafhankelijk willen maken of onder buitenlandse invloed willen brengen. De 19 oppositieleden in het parlement dreigden maandag al „massaal” op te stappen als de regering oppositieleden uit hun functie zou zetten.

Een van de afgezette oppositieleden, Dennis Kwok, heeft volgens lokale media op het besluit gereageerd door te zeggen dat hij het „een eer” vindt om te worden afgezet om „het volgen van de gepaste procedures, het beschermen van systemen en functies, en het vechten voor democratie en mensenrechten”.

De nieuwe wet is een harde klap voor de democratischgezinde oppositie in de voormalige Britse kroonkolonie. De miljoenenstad Hongkong maakt sinds 1997 weer deel uit van het communistische China, maar heeft wel een eigen rechtssysteem en parlement. In die Wetgevende Raad wordt slechts de helft van de parlementariërs rechtstreeks gekozen. Dat voedt de onrust in de metropool, waar sommige inwoners meer democratie eisen.

Peking stelde eind juni al een nieuwe nationale veiligheidswet voor Hongkong in, die volgens critici is bedoeld om de prodemocratische protestbeweging in Hongkong de kop in te drukken. Met de nieuwe wet is het streven naar afscheiding, buitenlandse inmenging en ondermijning verboden. De veiligheidswet die een maximale straf van levenslang kent, heeft voorrang op het in naam onafhankelijke rechtssysteem van Hongkong.

In het verdrag dat China sloot met het Verenigd Koninkrijk om de overdracht van Hongkong te regelen, werd het principe van ‘één land, twee systemen’ vastgelegd. In tegenstelling tot het communistische China, heeft Hongkong volgens dat principe een democratisch stelsel, een vrijemarkteconomie en een onafhankelijke rechterlijke macht. Volgens critici heeft Peking met de nieuwe veiligheidswet gebroken met ‘één land, twee systemen’.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer