Huisartsbezoek los van no claim in zorg
Huisartsbezoek gaat niet ten koste van de no claim in de zorg die volgend jaar wordt ingevoerd. In ruil daarvoor gaat de vaste ziekenfondspremie met vijf euro per jaar extra omhoog. Ook de no-claimteruggave gaat met vijf euro omhoog tot maximaal 255 euro.
Dat is de kern van een compromis dat de fracties van CDA, VVD en D66 dinsdag hebben bereikt. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid kan zich erin vinden. De linkse oppositie wijst het af.
De huisartsen moeten ook bijdragen leveren aan het compromis. Ze moeten volgend jaar 4 procent goedkoper gaan werken. Dat percentage is gebaseerd op onderzoek waaruit blijkt dat 4 procent van het huisartsbezoek overbodig is. Als de huisartsen erin slagen de kosten te drukken, willen de coalitiepartijen de extra premieverhoging terugdraaien. Verder zien de huisartsen een potje van 50 miljoen euro voor verbetering van de zorg aan zich voorbijgaan.
De Tweede Kamer debatteerde woensdag over de invoering van de no-claimteruggave in de zorg. Ziekenfondsverzekerden krijgen op grond van de regeling aan het eind van het jaar 255 euro terug als ze geen zorguitgaven hebben gemaakt. Hebben ze wel medische kosten, dan worden die van de no claim afgetrokken. Minister Hoogervorst denkt dat daardoor het gebruik van zorg afneemt. Om de no claim te betalen, gaat de vaste premie voor ziekenfondsverzekerden met 5,25 euro per maand omhoog. Als gevolg van het dinsdag gesloten compromis, komt daar nog 0,40 eurocent bij.
Aanvankelijk wilde de bewindsman alle medische hulp verrekenen met de no-claimbonus. Het huisartsbezoek zou voor een kwart van de werkelijke kosten (5 euro) meetellen. Het CDA heeft zich daar vanaf het begin tegen verzet. Kamerlid Buijs wil een drempelloze toegang tot de huisarts handhaven.
Huisartsen en patiëntenorganisaties zijn niet blij met het compromis. De Landelijke Huisartsenvereniging blijft tegen de invoering van de no-claimregeling en is verontwaardigd over de bezuiniging die de huisartsen moeten doorvoeren. De patiëntenorganisaties zijn blij dat de „drempel” voor huisartsbezoek verdwijnt, maar denken dat de huisartsen er niet in zullen slagen om 4 procent te bezuinigen.