Economie

Omroeppersoneel krijgt loonsverhoging van 5 procent

Omroeppersoneel krijgt over een periode van drie jaar een structurele loonsverhoging van in totaal 5 procent. Dat is afgesproken in de nieuwe cao voor omroeppersoneel waar de leden van vakbonden NVJ en CNV donderdag hun handtekening onder hebben gezet.

ANP
5 November 2020 15:31Gewijzigd op 16 November 2020 20:53

De nieuwe cao geldt met terugwerkende kracht over de jaren 2019, 2020 en 2021. Voor 2020 geldt per januari een loonsverhoging van 2,6 procent, per juli 2020 een verhoging van 1 procent en per 1 april 2021 een verhoging van 1,4 procent.

FNV wilde nog niet de handtekening zetten onder het akkoord, waarover de afgelopen tijd stevig werd onderhandeld. Slechts een derde van alle FNV-leden ging namelijk akkoord.

Ook werden er afspraken gemaakt over het nabestaandenpensioen, zodat de pensioenpremie niet onevenredig stijgt. In de loop van volgend jaar wordt verder gesproken over eventuele aanvullende afspraken, omdat de uitwerking van het pensioenakkoord nog op zich laat wachten.

Verder is er voor zelfstandigen die bij de publieke omroepen werken een minimumtarief en bepalingen afgesproken, op basis van de cao-loonschalen. Ook kunnen zzp’ers nu pensioen opbouwen en zich verzekeren voor arbeidsongeschiktheid.

De komende periode wordt er nog gesproken over andere onderwerpen, zoals gelijke beloning van mannen en vrouwen, werkdruk en tijdelijke contracten.

De cao geldt voor zo’n 4900 werknemers bij de publieke en regionale omroepen. Zij werken onder meer achter de schermen als redacteur, productieassistent of editor. Daarnaast werken er duizenden mensen aan programma’s van de publieke omroepen als zzp’er, via payrollbedrijven en bij productiebedrijven als NEP en United.

Vakbond CNV Vakmensen is tevreden met het bereikte akkoord, al „hebben we niet alle kwesties kunnen oplossen”, zegt onderhandelaar Peter Vlaming. „Maar de patstelling is gelukkig doorbroken, en dat werd tijd. Na bijna twee jaar hebben de werknemers eindelijk weer een nieuwe cao.” Het goede nieuws vindt hij dat de lonen van de vaste werknemers direct omhooggaan. Dat er nog geen afspraken zijn gemaakt voor tijdelijke krachten, vindt hij jammer en „geen gezonde situatie”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer