Frankrijk en Italië melden coronarecords, meer landen in lockdown
Frankrijk, Italië, Duitsland en andere Europese landen hebben donderdag een recordaantal coronabesmettingen gemeld. Steeds meer regeringen zien zich door het snel groeiende aantal coronabesmettingen genoodzaakt om weer lockdowns in te stellen.
De Franse autoriteiten maakten bekend dat in een dag tijd bij ruim 41.000 mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben opgelopen. Het coronarecord sneuvelde kort nadat de autoriteiten hadden bekendgemaakt dat op meer plaatsen in het land een avondklok wordt ingevoerd. Premier Jean Castex zei dat 46 miljoen Fransen daardoor te maken krijgen met die noodmaatregel. Dat is ongeveer twee derde van de bevolking.
Ook Italië maakte melding van de grootste stijging van het aantal coronabesmettingen tot dusver. Het ging om ruim 16.000 nieuwe gevallen. Sommige Italiaanse politici omschreven de wijze waarop hun land het coronavirus bestrijdt eind september nog als een „model” voor de wereld, maar inmiddels is het aantal besmettingen weer fors toegenomen.
Duitsland meldde donderdagochtend dat het laatste etmaal ruim 11.000 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld. Dat aantal lag fors boven het laatste recordaantal, dat afgelopen zaterdag is gemeld. Toen kwamen er volgens officiële cijfers 7830 besmettingen bij. Ook Portugal (3270 nieuwe coronagevallen), Kroatië (1563) en Slovenië (1663) maakten melding van records.
Steeds meer landen nemen strenge coronamaatregelen. De Slowaakse premier Igor Matovic maakte bekend dat komend weekend een gedeeltelijke lockdown wordt ingevoerd in zijn land. Veel scholen gaan een maand dicht en mensen moeten massaal thuis blijven.
Slowaken mogen hun huis nog wel verlaten om te werken, noodzakelijke boodschappen te doen of om in de buurt van hun woning in de natuur te wandelen. Mensen die worden getest en niet besmet blijken te zijn, hoeven zich waarschijnlijk niet aan sommige beperkingen te houden.
Ook in Slovenië krijgen burgers weer te maken met strengere regels. Premier Janez Jansa maakte bekend dat veel ondernemingen vanaf zaterdag de deuren moeten sluiten. Het gaat onder meer om winkelcentra, restaurants en hotels. Ook moeten mensen zoveel mogelijk vanuit huis gaan werken.
In Portugal gaat vrijdag een gedeeltelijke lockdown gelden in zwaar getroffen plaatsen Felgueiras, Lousada en Pacos de Ferreira. De circa 160.000 inwoners moeten voorlopig een geldige reden hebben om hun huis te verlaten.
Ook Ierland ging donderdag feitelijk weer in lockdown. Inwoners krijgen het verzoek zoveel mogelijk thuis te blijven en veel bedrijven moeten de deuren sluiten. Een inwoner van Dublin zei tegen AFP dat veel vrienden met zichzelf in de knoop zitten. „Door deze tweede lockdown kunnen we niet socializen of afspreken.”