Aanslag op ambassade in Parijs
Bij een bomexplosie voor de deur van de Indonesische ambassade in Parijs zijn vrijdagochtend negen mensen licht gewond geraakt, voornamelijk door rondvliegend glas. Drie van de gewonden zijn personeelsleden die in de ambassade wonen. De bom zat verstopt in een pakketje dat was vastgemaakt aan een vlaggenmast.
Over het motief voor de aanslag tasten de Franse autoriteiten in het duister, zei minister van binnenlandse zaken Dominique de Villepin. Niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist en volgens de minister waren er geen specifieke dreigementen geuit. Na spoedoverleg tussen de minister en de hoofden van de politie– en terreurbestrijdingsdiensten werd de bewaking bij ambassades en andere potentiële doelwitten verscherpt.De Indonesische regering heeft al haar ambassades in de wereld gemaand tot waakzaamheid, ook al bestaat er geen zekerheid of de aanslag in Parijs wel tegen de ambassade gericht was. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Jakarta wilde niet speculeren over wie er achter de explosie zit, maar zei dat alle mogelijkheden open worden gehouden.
De Indonesische politie heeft contact met Interpol opgenomen en overweegt een team naar Frankrijk te sturen om te helpen bij het onderzoek, zei politiewoordvoerder Dadang Garnida.
In Indonesië zijn in de afgelopen twee jaar drie grote bomaanslagen gepleegd, die zijn toegeschreven aan islamitische extremisten met banden met het terreurnetwerk Al–Qaida. Dinsdag is het twee jaar geleden dat 202 mensen omkwamen bij een aanslag op Bali.
In het land zijn ook twee separatistische guerrillabewegingen actief. Een daarvan, de Beweging voor een Vrij Atjeh (GAM), heeft volgens de autoriteiten in de afgelopen jaren verschillende kleine bomaanslagen gepleegd in het land. De GAM heeft een regering–in–ballingschap gevormd in Zweden. Veel leden van de beweging zijn sinds 1976 uit Indonesië gevlucht.