EU legt weer sancties op voor hulp bij brug van Rusland naar Krim
De Europese Unie straft nog eens twee personen en vier bedrijven voor hun aandeel in de bouw van een omstreden brug tussen Rusland en het van Oekraïne afgepakte schiereiland de Krim. Hun Europese tegoeden worden bevroren. De twee gestrafte personen komen verder de EU niet meer in en ze kunnen geen zaken meer doen met Europeanen.
Rusland lijfde de Krim in 2014 in. Moskou bouwde vervolgens een brug tussen het Oekraïense schiereiland en het Russische vasteland om zijn greep nog te verstevigen.
De EU houdt vol dat de Krim bij Oekraïne hoort. Brussel had al 175 personen en 44 organisaties sancties opgelegd voor hun rol in de aanleg van de brug en de spoorlijn naar het schiereiland. Nu komen daar twee leidinggevenden van betrokken ondernemingen en twee Russische bedrijven en een verzekeraar en een spoorwegexploitant van de Krim bij.
Ook een tiental Nederlandse bedrijven werkte, doorgaans indirect, mee aan de brug over de Straat van Kertsj. Het Openbaar Ministerie onderzoekt al enige tijd of zij moeten worden vervolgd, maar ze zijn tot dusver niet op de Europese sanctielijst beland.