Rutte: compromisplan voor steunvoorwaarden schiet tekort
Het Duitse compromisplan voor rechtstaatvoorwaarden aan Europese fondsen is voor Nederland niet goed genoeg. „Het moet echt strakker”, zegt premier Mark Rutte.
Toen de Europese leiders in juli besloten tot een coronanoodfonds van 750 miljard euro, spraken ze ook af dat lidstaten bijvoorbeeld hun rechters en journalisten alle vrijheid gunnen om hun werk te doen om dat fonds te mogen aanspreken. Dat zwaarbevochten compromis werd al onmiddellijk heel verschillend uitgelegd door felle tegenstanders als Hongarije en Polen en grote voorstanders als Nederland. Nu de koppeling tussen rechtstaat en noodsteun moet worden uitgewerkt, laait de discussie weer op.
De Hongaarse regering noemde het compromisvoorstel van Duitsland, dat dit halfjaar de EU voorzit, „onacceptabel”. Nederland „waardeert de poging” van Berlijn, maar vindt het voorstel onvoldoende.
Hongarije beticht Nederland en de andere ‘zuinige’ landen ervan er stiekem op uit te zijn om het noodfonds te vertragen. Rutte sluit niet uit dat het vertraging oploopt, maar „dat hoeft niet”. Iedereen wil eruit komen, verzekert hij. De afspraken over het noodfonds „zijn wel een totaalpakket, je kunt er niet zomaar steentjes uithalen”, tekent hij aan.
De Tweede Kamer heeft al ingestemd met dat „totaalpakket”. Maar de Kamer vindt de rechtstaatafspraken van juli eigenlijk al te slap en lijkt niet geneigd om nog verdere afzwakking te accepteren.