Kamer: geen jacht op ’lattende’ AOW’ers
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat AOW’ers met een lat–relatie niet voortdurend lastig gevallen mogen worden door de ’tandenborstelpolitie’ van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Volgens CDA, PvdA, GroenLinks en SP gaan de controleurs van dit uitvoeringsorgaan veel te ver bij hun pogingen om vast te stellen dat bejaarden stiekem samenwonen en dus te veel AOW ontvangen.
Tijdens een overleg met staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken betoogden deze fracties donderdag dat van AOW’ers met een eigen woning, energierekening en telefoon vaststaat dat ze niet samenwonen. Zij zouden met rust gelaten moeten worden. Volgens Van Hoof ligt het niet zo simpel, maar de staatssecretaris beloofde wel met de SVB te gaan praten. Bij controles moet volgens hem sprake zijn van „redelijkheid".
PvdA, GroenLinks en SP vonden de toezeggingen van Van Hoof niet ver genoeg gaan. Zij kondigden aan met moties te komen. Of het CDA die steunt, is nog niet duidelijk.
Een 65–plusser die alleen woont, heeft recht op een AOW–uitkering van 70 procent van het minimumloon. Samenwonende bejaarden ontvangen elk 50 procent. Volgens de wet wordt onder samenwonen verstaan het voeren van een gezamenlijke huishouding.
Als twee AOW’ers elk een eigen woning hebben, betekent dat volgens Van Hoof niet automatisch dat ze er geen gezamenlijke huishouding op na houden. „Iemand kan op een ander dan het opgegeven adres zijn hoofdverblijf hebben." De SVB moet dat nagaan om fraude te voorkomen, aldus de staatssecretaris.
Maar volgens de Kamer schiet het uitvoeringsorgaan hierbij geregeld door. Zo zouden AOW’ers die af en toe bij elkaar op bezoek gaan, al als samenwonend worden bestempeld. Ook zouden bij controles mensen soms om vijf uur ’s nachts uit hun bed worden gelicht.
Van Hoof zal de SVB duidelijk maken dat dit soort „bizarre voorbeelden" niet door de beugel kan. Ook wil hij dat het uitvoeringsorgaan voor betere voorlichting zorgt.