Felgroen licht moet bloedprikken makkelijker maken
Door met een speciale camera de arm van een patiënt te filmen en het beeld terug te projecteren op diezelfde arm, kan de trefzekerheid van bloedprikken sterk worden verbeterd.
Dat is althans de opzet van een vinding door wetenschappers aan de Universiteit van Tennessee. Het nieuwe apparaat zou vooral geschikt zijn voor jonge kinderen, aldus het wetenschappelijke Britse tijdschrift New Scientist, dat later deze week uitkomt.
De opzet van deze nieuwe techniek is om de aderen onder de huid beter zichtbaar te maken voor de dokter of verpleger. Daarvoor wordt een speciale camera gebruikt die als het ware door de huid heenkijkt. De beelden worden onmiddellijk door een computer elektronisch versterkt en in felgroen licht op de arm teruggeprojecteerd. De aderen in de arm komen dan in een diepzwarte kleur duidelijk naar voren. Bovendien werkt de camera op een lichtsterkte die in de buurt van infrarood komt, waardoor ook dieper gelegen bloedvaten duidelijk te zien zijn.
De uitvinders denken dat het felgroene licht juist voor kinderen een leuke afleiding is en het afnemen van bloed daardoor gemakkelijker zal worden. Omdat de aderen van kleine kinderen doorgaans klein zijn, kan deze techniek goed van pas komen. Drie prototypes worden dit jaar nog in een ziekenhuis in Tennessee uitgeprobeerd.