Buitenland

Bremer: Te weinig troepen VS in Irak

De Amerikanen hadden na de geslaagde invasie te weinig troepen in Irak om de plunderingen te verhinderen die volgden op het omverwerpen van het regime van Saddam Hussein. Daardoor was men ook niet in staat de opstand die zich daarna ontwikkelde effectief het hoofd te bieden.

Van onze correspondent
6 October 2004 10:57Gewijzigd op 14 November 2020 01:43

Paul Bremer, voormalige Amerikaans bewindvoerder in Irak, herhaalde dinsdag tijdens een bijeenkomst van verzekeringsvertegenwoordigers in West Virginia zijn al eerder geuite kritiek op het beleid van Washington. Hij voegde daar nog aan toe dat hij de kwestie herhaaldelijk, zij het vergeefs, met Washington had besproken. Nadat The Washington Post Bremers verhaal publiceerde, begon het Witte Huis gisteren onmiddellijk met een tegenoffensief.

Volgens Witte-Huiswoordvoerder Scott McClellan had Bremer de kwestie van Amerika’s troepensterkte nooit met president Bush besproken, hoewel hij later de mogelijkheid openhield dat zo’n gesprek toch had plaatsgehad. Volgens woordvoerder van Defensie Lawrence Di Rita behoorde de Amerikaanse troepensterkte niet tot de verantwoordelijkheden van Bremer, maar van de Amerikaanse legerleiding. „En die was van mening dat er voldoende troepen waren in Irak”, aldus Di Rita. Gisteren zei Bremer tijdens een bijeenkomst van de Michigan State University dat zijn opmerkingen door de pers „onjuist zijn weergegeven.”

Woensdag werd in Washington het definitieve rapport gepresenteerd van de Amerikaanse wapeninspecteurs in Irak. De hoofdpunten van het rapport waren vorige maand al uitgelekt. Volgens chef-wapeninspecteur Charles Duelfer en zijn medewerkers beschikte het regime van Saddam Hussein na de eerste Golfoorlog niet meer over massavernietigingswapens. Deze wapens vormden het belangrijkste argument dat de regering-Bush aanvoerde voor militair optreden tegen Irak. Het Duelfer-rapport spreekt zelfs van een „verminderde dreiging” die van Irak uitging.

Volgens het rapport was Bagdads wapenproductiecapaciteit in 2003 toen de invasie begon namelijk „minder ver ontwikkeld dan in 1998 toen de VN-wapeninspecteurs uit Irak vertrokken.” Een en ander was het gevolg van de sancties die in 1991 tegen Irak waren afgekondigd na de eerste Golfoorlog. Het rapport zegt dat Saddam Hussein wel plannen had om zijn wapenprogramma opnieuw op te starten, zodra de VN-sancties opgeheven zouden zijn. Dat zou tevens het einde betekenen van de VN-wapeninspecties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer