Buitenland

Parijs krijgt veel meer fietspaden vanwege coronacrisis

Vele nieuwe fietspaden in Parijs, die inderhaast zijn geopend voor het massale fietsen door pendelaars tijdens de Covid-pandemie, zullen permanent worden gemaakt, zei de burgemeester van de stad.

ANP/AFP
16 September 2020 15:19Gewijzigd op 16 November 2020 20:23

Na jaren van uitbreiding van het netwerk van fietspaden in de Franse hoofdstad, hebben stadsambtenaren 50 kilometer extra rijstroken die door auto’s werden gebruikt, aangewezen als fietspad. De maatregel werd aanvankelijk als tijdelijk aangekondigd. „Ze worden permanent gemaakt, daar werken we aan”, zei burgemeester Anne Hidalgo woensdag tegen radio Europe 1.

Ze zei dat de toename van het aantal fietsende Parijzenaars heeft aangetoond dat fietsen een geloofwaardige keuze voor woon-werkverkeer is geworden, en dat „het ook helpt om de vervuiling te verminderen”.

Hidalgo’s meest radicale stap tijdens de pandemie was om de Rue de Rivoli, de belangrijke verkeersader tussen de Bastille langs het Louvre naar de Place de la Concorde, om te vormen tot een fietssnelweg met meerdere rijstroken. Dit zal ook buiten de pandemie zo blijven, zei Hidalgo, waarbij alleen taxi’s, bussen en enkele andere voertuigen nog gebruik mogen maken van deze route.

Parijs, andere steden en de Franse regering hebben grote inspanningen geleverd om het fietsen te stimuleren, aangezien de regels voor sociale afstand het openbaar vervoer ongemakkelijk maken. Ook is er kans op besmetting met het coronavirus in de metro en bus.

De Franse regering zei deze week dat ze 20 miljoen euro extra zou uittrekken aan subsidies voor fietsreparaties, waarmee een populair programma wordt uitgebreid om de drukte in het openbaar vervoer te verminderen.

Sinds 2015 heeft Parijs 150 miljoen euro geïnvesteerd als onderdeel van het doel om „fietshoofdstad van de wereld” te worden. Het vijfjarenplan omvatte een verdubbeling van het aantal fietspaden in Parijs van 700 kilometer naar 1400 kilometer, het creëren van 10.000 fietsparkeerplaatsen en het verbeteren van de Velib (het openbare fietsdeelsysteem), dat in verval raakte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer