Buitenland

VN-gezant Pronk slaat alarm over situatie in Darfur

De Sudanese regering is de belofte om een eind te maken aan de gewelddadigheden in de westelijke provincie Darfur niet nagekomen.

Buitenlandredactie
6 October 2004 09:16Gewijzigd op 14 November 2020 01:43

De speciale VN-gezant voor Darfur, Jan Pronk, heeft dat dinsdag gezegd tegenover de Veiligheidsraad.

Pronk zei dat de aanvallen op burgers voortduren en dat zowel rebellen als regeringsgezinde milities een bestand hebben gebroken. Pronk lichtte voor de Veiligheidsraad een VN-rapport over de toestand in Darfur toe.

Hij zei dat militairen van de Afrikaanse Unie (AU) niet alleen nodig zijn om op het bestand in Darfur toe te zien. De militairen dienen in zijn visie ook zorg te dragen voor de veiligheid van ontheemden en toe te zien op de ontwapening van milities.

Volgens de VN-notitie is de toestand in Darfur in september nog verslechterd vergeleken met augustus. „Het aantal misdadigers en het aantal willekeurige gewelddadigheden neemt alleen maar toe. Een steeds groter deel van de bevolking is zonder enige bescherming van de regering en valt ten prooi aan honger, angst en geweld. (…) Het aantal mensen dat door het conflict wordt getroffen, groeit en hun lijden wordt verlengd door de nalatigheid (van de regering in Khartoem)”, aldus de Verenigde Naties over de recente ontwikkelingen in Sudan.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan zei maandagnacht in het VN-hoofdkwartier in New York dat er in september nog eens 340.000 Sudanese vluchtelingen zijn bij gekomen, zodat nu ruim 1,8 miljoen mensen op de vlucht zijn. Slechts de helft van hen krijgt hulp. Door het conflict, dat al anderhalf jaar duurt, kwamen zeker 50.000 mensen om het leven.

De VN dreigen Sudan met sancties indien het land nalaat op te treden tegen bendes die etnische zuiveringen plegen. Voorts verlangen de VN vooralsnog tevergeefs een vredesregeling tussen regering en rebellen. Darfur is al jaren het toneel van wrede etnische zuiveringen. Een escalatie van geweld zorgde de afgelopen anderhalf jaar voor een grote stroom vluchtelingen en aarzelende internationale bemoeienissen met Darfur.

Rebellen vechten tegen de regering en tegen elkaar. Vrijdag ging de regering akkoord met de komst van 3500 buitenlandse militairen en 800 politiemannen naar Darfur. De AU moet die sturen. Sudan heeft in elk geval elke vorm van autonomie voor Darfur uitgesloten.

De Britse premier Blair is vandaag naar Sudan vertrokken om over de crisis in Darfur te spreken. Blair hoopt de regering in Khartoem tot actie te bewegen om het leed in Darfur te stoppen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer