Conferentie over toekomst Congo hervat in Zuid-Afrika
De conferentie in Zuid-Afrika over de toekomst van de Democratische Republiek Congo is donderdag hervat. Dit gebeurde na een onderbreking als gevolg van gevechten in Congo.
De delegatie van de Congolese regering is na een week weer aan tafel gekomen. De regering had zich teruggetrokken uit woede over een aanval van rebellen op Moliro, een plaatsje in het zuidoosten van Congo. De conferentie in Sun City, het Las Vegas van Zuid-Afrika, begon op 25 februari en moet het verscheurde land bestuurlijk op orde brengen.
De bijeenkomst leek door de strijd in Moliro, gelegen aan het Meer van Tanganyika, te verzanden. De rebellen van de RCD namen op 16 maart Moliro in, naar verluidt samen met hun steunpilaren, Rwandese militairen.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties eiste woensdag dat de RCD Moliro ontruimt. De beweging stemde daarin toe als het plaatsje aan de VN-missie in Congo (Monuc) wordt overgedragen. Waarnemers van de VN waren maandag al in Moliro aangekomen.
Om de politieke conferentie in Sun City te redden, was er voor vandaag een topbijeenkomst van leiders uit de regio belegd. Maar nu de ruzie over Moliro is gesust, wordt deze top later, waarschijnlijk op 27 maart, in Lusaka (Zambia) gehouden.
In Lusaka zijn 1999 vredesakkoorden gesloten door de strijdende partijen in Congo, die op termijn hebben geleid tot een bestand. Een ander voortvloeisel van die akkoorden is de grote conferentie in Sun City met zeker 350 afgevaardigden uit de Congolese politiek en rebellengroepen. Die moet uiteindelijk tot vrede en een overgangsregering leiden.
Congo is sinds 1998 het toneel van buitenlandse militaire interventies, die gepaard gaan met een enorme houtkap en de exploitatie van delfstoffen door de strijdende partijen. Het centrale gezag in Kinshasa is de afgelopen decennia weggeëbd door wanbeleid en als gevolg daarvan het gebrek aan infrastructuur.
Uganda steunt rebellen in het noorden en heeft een relatief beperkt aantal militairen in noordoostelijk Congo gestationeerd. Rwanda heeft veel troepen in Oost-Congo en steunt er de RCD. In het westen en zuiden van het land domineren militairen uit Angola en Zimbabwe. Zij vormen de ruggengraat van het bewind van de Congolese president Joseph Kabila.