Veel doden bij aanslagen en bombardementen in Irak
Bij een serie verwoestende aanslagen in Irak zijn maandag tientallen mensen om het leven gekomen en ruim honderd gewonden gevallen. Vooral de hoofdstad Bagdad was doelwit. Verder vielen veel slachtoffers door Amerikaanse luchtbombardementen. Opnieuw zijn twee buitenlandse gijzelaars geëxecuteerd.
De eerste bom in Bagdad ging af buiten een recruteringscentrum van het Iraakse leger bij de ingang van de zogenoemde Groene Zone, het zwaarbeveiligde gebied waar onder meer de Iraakse regering en de Amerikaanse ambassade zijn gehuisvest. Ooggetuigen zagen een auto aansnellen die vlakbij een rij wachtende recruten ontplofte. Volgens ziekenhuisbronnen en regeringsfunctionarissen kwamen door de klap zeker twaalf mensen om het leven en raakten er zeventig gewond, van wie veel ernstig.
Een uur later explodeerde in Bagdad een tweede autobom toen een Amerikaans militair konvooi passeerde. Volgens het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken kwamen daarbij vier Irakezen om en raakten er ruim dertig gewond. De bom explodeerde in de buurt van hotels waar veel buitenlanders verblijven.
In de Noord–Iraakse stad Mosul kwamen zeker zeven mensen om toen een autobom vlakbij een school ontplofte. De slachtoffers waren vooral kinderen. Een andere autobom ontplofte in Ramadi, waardoor twee Irakezen om het leven kwamen. In de stad Baquba werd een politiechef vermoord nadat hij in een hinderlaag was gelopen.
In Fallujah, 50 kilometer ten westen van Bagdad, kwamen maandag zeker twaalf mensen om het leven door een Amerikaanse luchtaanval. Volgens ziekenhuismedewerkers waren vooral vrouwen en kinderen het slachtoffer. Het Amerikaanse leger heeft laten weten dat een wapenopslagplaats van opstandelingen het doelwit was.
Tien Iraakse verzetsgroepen zeggen dat ze hun krachten hebben gebundeld en gezamenlijk aanslagen gaan plegen op de infrastructuur van het land, zo bleek maandag uit een verklaring op internet. De groeperingen willen vooral olie–installaties het doelwit van hun acties maken. De overwegend islamitische groeperingen werken samen onder de naam ’Verenigd Mujaheddin Commando’.
Militante moslims in Irak hebben maandag een video gestuurd naar het Franse persbureau AFP, waarop de executie van twee personen is te zien. Volgens de gijzelnemers zijn de twee slachtoffers de Iraakse ondernemer Ayad Anwar Wali en de Turk Yalmaz Dabja. Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de dood van Wali bevestigd. Hij werkte voor een Italiaans bedrijf en was ruim een maand geleden gegijzeld.
Twee Indonesische vrouwen zijn maandag in Irak door hun ontvoerders vrijgelaten. Zij droegen de gijzelaars over aan de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten in Bagdad. Indonesië heeft geen ambassade in Irak. De zender Abu Dhabi TV liet beelden zien van de twee gesluierde vrouwen, die in goede gezondheid leken te verkeren.
De ontvoerders, die zich het Islamitische Leger noemen, hadden in ruil voor de twee gijzelaars de vrijlating geëist van Abu Bakar Bashir. Die zit op verdenking van terreurdaden in de gevangenis in Jakarta. Bashir wilde niet worden uitgeruild en de Indonesische regering weigerde hem vrij te laten.
Intussen lijkt er onenigheid binnen de Poolse regering over het al dan niet terugtrekken van de Poolse troepen uit Irak. Minister van Defensie Jerzy Szmajdzinski zei in een maandag verschenen interview met de krant Gazeta Wyborcza dat Polen zijn troepen voor eind 2005 moet weghalen uit Irak.
De Poolse premier Marek Belka zei in een reactie tegen het Poolse persbureau PAP dat Szmajdzinski hem niet had geconsulteerd en dat hij de minister op het matje zou roepen. President Aleksander Kwasniewski zei maandag dat de mogelijkheid van een Poolse terugtrekking momenteel met de Iraakse regering wordt besproken, maar hij voegde eraan toe dat er zeker nog geen tijdschema klaar ligt. Polen heeft 2400 militairen in Irak.