HAL geraakt door lagere beurskoersen GrandVision en Boskalis
Investeerder HAL wordt geraakt door de gedaalde beurskoersen van optiekconcern GrandVision en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis vanwege de coronacrisis. De zogeheten nettovermogenswaarde van HAL, de gezamenlijke waarde van zijn beleggingen en niet-beursgenoteerde bezittingen, was per 31 juni zo’n 12,7 miljard euro tegen 13,7 miljard euro eind vorig jaar.
HAL bezit bijna 77 procent van GrandVision, moederbedrijf van ketens als Pearle en Eyewish. Eind juni had dat belang een beurswaarde van 4,9 miljard euro. Dat was nog 5,4 miljard euro eind 2019. HAL bezit verder circa 43 procent van Boskalis dat ook minder waard is geworden op de beurs van Amsterdam. Andere beursgenoteerde minderheidsdeelnemingen zijn in tankopslagbedrijf Vopak en maritiem oliedienstverlener SBM Offshore. De waarde van de portefeuille met Boskalis, Vopak, SBM plus het Italiaanse Safilo Group lag eind juni op 4,5 miljard euro tegen 5 miljard euro eind vorig jaar.
Maandag werd nog bekend dat GrandVision en eigenaar HAL een rechtszaak rond de geplande overname van het optiekconcern hebben gewonnen van het Italiaans-Franse EssilorLuxottica. De voorzieningenrechter in Rotterdam wees de vorderingen van EssilorLuxottica tegen GrandVision en HAL af. Dat betekent dat EssilorLuxottica geen toegang krijgt tot gevraagde bedrijfsgevoelige informatie van GrandVision en HAL. Volgens EssilorLuxottica heeft GrandVision tijdens de coronacrisis zijn koers sterk gewijzigd, zonder dat met de beoogde nieuwe eigenaar te overleggen. Zo werden bijvoorbeeld veel winkels tijdelijk gesloten tijdens de pandemie. Daarmee zouden afspraken zijn geschonden. De rechter oordeelde dat door EssilorLuxottica niet voldoende aannemelijk is gemaakt dat die afspraak is geschonden.
EssilorLuxottica kwam eind juli vorig jaar een totale prijs voor GrandVision overeen van ruim 7 miljard euro. GrandVision en eigenaar HAL hebben op hun beurt een procedure aangespannen om er zeker van te zijn dat de overname doorgaat. Overigens doet de Europese Commissie nog onderzoek naar de overname. Om een te grote marktmacht te voorkomen zou de concurrentiewaakhond in Brussel vergaande concessies willen voor goedkeuring van de deal. EssilorLuxottica, GrandVision en HAL hebben tot dusver volgehouden de beoogde overname te steunen.
HAL maakte verder bekend dat in de eerste helft van dit jaar een nettowinst werd behaald van ruim 89 miljoen euro tegen bijna 192 miljoen euro een jaar eerder. De omzet lag op bijna 2,4 miljard euro. Mede door de onzekerheden als gevolg van de coronacrisis doet de beursgenoteerde investeerder geen uitspraak over de verwachte nettowinst in heel dit jaar. Hierbij speelt ook mee dat dit resultaat voor een belangrijk deel wordt bepaald door de resultaten van de ondernemingen waarin wordt geïnvesteerd.