„Verdonk ondergraaft positie Turkse migranten”
Het Inspraak Orgaan Turken (IOT) heeft sterke twijfels bij de plannen van het kabinet om nieuwe inburgeringseisen op te leggen aan Turkse migranten. Dat geldt zeker voor de zogeheten oud-komers, die al voor 1998 naar Nederland kwamen. Het kabinet wil dat ook zij nog een inburgeringsexamen afleggen.
De Turkse belangenorganisatie denkt dat zo’n inburgeringsplicht in strijd is met het bilaterale wervingsverdrag dat Nederland en Turkije veertig jaar geleden sloten.
Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie en minister De Geus van Sociale Zaken bezoeken deze week Turkije en zullen woensdag aanwezig zijn bij de viering van het verdrag. De overeenkomst maakte het destijds mogelijk dat Turkse werknemers toestemming kregen om in Nederland te werken, omdat hier veel werkgelegenheid was.
„Een van de artikelen in het verdrag bepaalt dat Nederland het Turkse werknemers niet moeilijker mag maken om in Nederland te zijn of gezinsleden of partners te laten overkomen dan op het moment dat het verdrag werd ondertekend.” Dat zegt A. Tonca, tot voor kort voorzitter van het IOT.
Turken hebben door het verdrag een bijzondere positie in Nederland ten opzichte van andere etnische minderheden. Het IOT heeft al contacten gelegd met juristen om deze nieuwe eisen, zodra die worden aangenomen, voor te leggen aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
Tonca is blij dat Verdonk nu eens met eigen ogen Turkije gaat aanschouwen. „Ik denk dat zij een ander land aantreft dan zij nu voor ogen heeft. Ze zal zien dat de jonge mensen die naar Nederland komen om te trouwen niet zo achtergesteld zijn als zij denkt.”
De laatste jaren komen er volgens Tonca pakweg 20.000 Turken naar Nederland; de meesten in het kader van gezinshereniging, maar het gaat ook om jonge Turken die in Nederland willen trouwen met een Turks-Nederlandse partner. Het tij lijkt echter te keren. Volgens Tonca krijgt het IOT steeds meer signalen van Turkse jongeren over hun onvrede met de Nederlandse maatschappij voor wie terugkeer naar Turkije lonkt. „Ze zijn Nederland niet beu, maar wel de situatie hier. Ze worden voortdurend aangesproken op het feit dat ze Turk, buitenlander of moslim zijn. Ze voelen dat ze er niet bij horen.”
Terugkeer wordt nu ook aantrekkelijker omdat de economie in Turkije in de lift zit. „De slechte economische situatie was ooit de reden om elders in Europa emplooi te zoeken. Nu hoeft dat niet meer en zien ze mogelijk goede kansen voor zichzelf daar”, aldus Tonca.