IMF lost schuldkwestie arme landen nog niet op
De lidstaten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben de afgelopen dagen geen overeenstemming kunnen bereiken over voorstellen voor een radicale schuldsanering voor de armste landen.
Londen zwengelde de discussie aan met het voorstel de schulden van de allerarmste landen volledig kwijt te schelden.
Tijdens de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank in Washington sloot de Amerikaanse minister van Financiën, John Snow, zich bij het Britse voorstel aan. Washington denkt overigens niet zozeer aan kwijtschelding, maar zou de rekening willen doorschuiven naar de Wereldbank. Die zou dan minder geld overhouden voor leningen.
De Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking, Van Ardenne, ziet daar weinig in omdat dit de positie van de Wereldbank zou verzwakken. „Ik heb het idee dat de Verenigde Staten de positie van de Wereldbank op deze manier willen uithollen”, aldus Van Ardenne.
In de marge van de IMF-bijeenkomst kwamen de ministers van Financiën van de G-7-groep (VS, Canada, Japan, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Italië) bijeen. Zij riepen de olieproducerende landen ertoe op meer olie op de markt te brengen om daarmee de energieprijs te verlagen. Dure olie zou de economische vooruitzichten wereldwijd negatief kunnen beïnvloeden, zo meent de groep. Minister Van Ardenne zei niet zo veel problemen te hebben met de hoge olieprijs. Dure olie vormt volgens haar een „nuttige stimulans” om te zoeken naar alternatieve energiebronnen.
Het IMF kreeg kritiek te horen over een nieuwe lening aan Argentinië. Die werd verstrekt terwijl er nog geen overeenstemming bestaat over de regeling van oude schulden van Buenos Aires. De kritiek kwam van het IFF, dat een aantal financiële instellingen vertegenwoordigt. Vice-voorzitter van het IFF is ING-topman C. Maas. Hij meent dat de sanering van de Argentijnse financiën nog onvoldoende is gevorderd om een nieuwe IMF- lening te rechtvaardigen.
Er is in Washington ook gesproken over de schuldensituatie van de Verenigde Staten. Het oplopende financieringstekort en het stijgende handelstekort kunnen internationale gevolgen hebben. Sommige bewindslieden drongen er bij de Amerikanen op aan concrete maatregelen te nemen om deze ontwikkeling af te remmen.