Demonstranten overspoelen Amsterdam
Ruim 200.000 demonstranten hebben zaterdag op het Museumplein in Amsterdam geprotesteerd tegen de bezuinigingen van het kabinet. „Hier kan het kabinet niet omheen" riep FNV–voorzitter L. de Waal de mensenmassa toe. Maar minister De Geus van Sociale Zaken liet in een eerste reactie weten geen ruimte te zien voor bijstelling van de kabinetsplannen.
Het Museumplein was te klein voor de betogers, die uit alle hoeken van het land kwamen. Ook de straten eromheen stonden vol mensen met vlaggen en spandoeken.
De vakcentrales FNV, CNV en MHP die de actie hadden georganiseerd, waren dik tevreden met de opkomst. „Hier word je stil van", aldus CNV–voorzitter Terpstra. „Het zijn jongeren, ouderen, mannen, vrouwen, allochtonen en autochtonen", zei Terpstra. Al die mensen maken duidelijk dat het anders moet.
De Waal bedankte onder luid gejuich het publiek. „Ook de afgelopen weken hebben al vele duizenden mensen gedemonstreerd, meegedaan aan werkonderbrekingen of zelfs gestaakt’, aldus De Waal. „Als het kabinet serieus wil onderhandelen, kan het morgen bij ons langs komen". Hij kondigde evenwel ook aan dat de acties verder gaan. De komende weken komen er actiedagen in onder meer de zorg, het openbaar vervoer, de metaal en de bouw. Welke vorm die acties krijgen, is aan de bonden.
Ook Platform Keer het Tij, dat de demonstratie vanaf de Dam organiseerde, toonde zich tevreden. Zij noemde zaterdag ook nog maar het begin van een reeks acties. De volgende staat gepland voor 28 november. Het platform kreeg tienduizenden mensen op de Dam, waar een elftal van vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties de menigte toesprak alvorens de demonstranten zich massaal naar het Museumplein begaven.
CDA–fractievoorzitter Verhagen vindt dat massale protestacties geen duurzame oplossing bieden. De vakbonden moeten hun achterban duidelijk maken dat ingrepen in bijvoorbeeld de pensioenregelingen onontkoombaar zijn. PvdA–leider Bos, die ook op het Museumplein was, meent echter dat de coalitie al „aan het schuiven is" onder druk van de eerdere acties van de bonden. „Als 50.000 mensen op de Coolsingel dat voor elkaar krijgen, vraag je je af wat 200.000 mensen hier teweeg brengen".
Fractievoorzitter Halsema van GroenLinks denkt dat de coalitie en met name het CDA „zenuwachtig" wordt. „Nog een paar van zulke demonstraties en de coalitie implodeert." Ook SP–leider Marijnissen zei dat de coalitie „de billen samenknijpt" en daarom afgelopen week dat miljard heeft geschoven in de hoop dat mensen niet gingen demonstreren. „Maar dit is het begin, wij gaan door met de strijd. Balkenende, weg ermee."
De massale betoging verliep zonder enige wanklank. Politie en de gemeente waren „uitermate tevreden". De politie verrichtte geen enkele arrestatie.
Ook de GG&GD had een rustige dag. De dienst hoefde alleen een paar keer in actie te komen om mensen die onwel waren geworden te helpen.
De NS had moeite de stroom demonstranten te verwerken. Onmiddellijk na afloop van de manifestatie raakte het Centraal Station overvol omdat veel mensen die in de ochtend vanaf een ander station waren gekomen via CS naar huis gingen. De politie adviseerde mensen nog maar even in de stad te blijven. Maar rond 18.00 uur was alles weer normaal.