Libanon-Tribunaal: Salim Ayyash schuldig aan moord op Hariri
Het Libanon-Tribunaal acht Salim Jamil Ayyash op alle punten schuldig aan de moord op de Libanese ex-premier Rafik Hariri in 2005. Drie medeverdachten zijn vrijgesproken. Dat oordeel sprak het Tribunaal, dat is gevestigd in Leidschendam, dinsdag uit. Het tribunaal bepaalt op een latere datum de strafmaat.
Rechter David Re las een samenvatting van een 2600 pagina’s tellende beslissing voor en zei dat Salim Ayyash schuldig was bevonden aan moord en een terroristische aanslag had gepleegd op Hariri en 21 anderen.
„Ayyash speelde een centrale rol bij de uitvoering van de aanslag en droeg er rechtstreeks aan bij. Ayyash was van plan meneer Hariri te vermoorden en had de vereiste kennis over de omstandigheden van de moordmissie, waarbij explosieven het middel waren om te worden gebruikt. „
Aanklagers stelden ook vast dat Ayyash banden had met de door Iran gesteunde Hezbollah-beweging.
De rechters stelden echter dat ze geen bewijs hadden gevonden dat de leiders van Hezbollah of de Syrische regering een rol hadden gespeeld bij de aanslag op Hariri. Hezbollah heeft elke betrokkenheid bij de bomaanslag van 14 februari 2005 ontkend.
Het tribunaal sprak drie medeverdachten vrij wegens gebrek aan bewijs. „De proceskamer vindt dat Hassan Habib Merhi, Hussein Oneissi en Assad Sabra niet schuldig zijn aan alle beschuldigingen in de aanklacht”, zei David Re, de voorzitter van het Speciaal Tribunaal voor Libanon.
Het door de VN gesteunde en in 2007 opgerichte Libanon-Tribunaal deed bij verstek uitspraak in de zaak tegen de vier. Zij zouden allen leden zijn van de Libanese sjiitische beweging Hezbollah. De aanklager achtte hen alle vier medeverantwoordelijk voor de moord op miljardair Hariri (1944-2005). Die kwam samen met 21 anderen in het centrum van de Libanese hoofdstad Beiroet om het leven door een aanslag met een autobom.
Hariri, een soennitische moslim, had nauwe banden met de Westerse en Soennitische Arabische bondgenoten, en werd gezien als een bedreiging voor de Iraanse en Syrische invloed in Libanon. Hij leidde de pogingen om Beiroet weer op te bouwen na de burgeroorlog van 1975-1990.
De uitspraak zou eigenlijk eerder deze maand zijn, maar werd uitgesteld vanwege de ramp in Beiroet die werd veroorzaakt door een enorme explosie in de haven van de stad.