Alarm om methaangas uit oude boorgaten in Noordzee
Rond oude boorgaten voor aardgas- en oliewinning in de Noordzee ontsnapt veel schadelijk methaangas. Deze lekken zijn mogelijk de belangrijkste oorzaak voor de aanwezigheid van methaan in de Noordzee.
Dat zeggen deskundigen van een Duits centrum voor oceaanonderzoek in de stad Kiel. Op grote schaal zijn nu eerdere bevindingen bevestigd. Methaan is na CO2 het belangrijkste zogenoemde broeikasgas. Dergelijke gassen leiden tot opwarming van de aarde.
Het methaan stijgt op uit vlakke gasbellen tot 1000 meter diep. Deze bellen waren nooit doel van boringen. Het gaat om duizenden ton per jaar die aan de oppervlakte komen, aldus de wetenschappers. Bij ongeveer 1700 onderzochte boorgaten ontsnapt 900 tot 3700 ton, zo is berekend. De Noordzee telt ruim 15.000 van dergelijke gaten.
Onafhankelijk van de studie eiste de milieubeschermingsorganisatie Greenpeace donderdag een snel einde aan de winning van gas en olie in de Noordzee. Al tientallen jaren bevordert de olie- en gasindustrie de klimaatcrisis en bevuilt ze de zeeën, aldus de actiegroep.