„Israël veiliger door operatie Irak”
„De staat Israël is vandaag veiliger dan twee of drie jaar geleden. Dat komt door de westerse invasies in Irak en Afghanistan, waardoor veel anti-Israëlische krachten tot staan zijn gebracht. Zodoende is de lijst van dreigingen korter geworden en is de situatie ten gunste van Israël veranderd.”
Dat zei het Israëlische parlementslid Danny Yatom dinsdagavond in Amsterdam tijdens een bijeenkomst van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Voordat Yatom in 2003 toetrad tot de fractie van de Arbeiderspartij in de Knesset was hij veiligheidsadviseur van de premiers Rabin, Peres en Barak en woonde hij vrijwel alle topontmoetingen bij die in het kader van het vredesproces werden gevoerd. Daarnaast was hij eind jaren negentig hoofd van de Mossad, de Israëlische geheime dienst.
Ook de „wereldwijde strijd tegen het terrorisme” is volgens Yatom een steun in de rug voor de Joodse staat. „Voor 11 september 2001 stond Israël alleen in deze strijd. Onder premier Rabin werd ik naar Amerika gestuurd om daar te vertellen dat het terrorisme ook voor hen gevaarlijk kon zijn. Maar men keek mij daar aan alsof ik de inlichtingen zo manipuleerde om de steun van Amerika te krijgen. Na de verschrikkingen van 11 september is dat anders geworden. Daardoor zijn ook organisaties als Hamas en de Islamitische Jihad officieel terreurorganisaties geworden, terwijl ze voor 11 september zowel in Amerika als in Nederland gewoon wettig waren.”
Het stoppen van de onconventionele wapenprogramma’s door Libië zag Yatom ook als een „direct gevolg” van de aanval op Irak. „Gaddafi wist toen dat hij in het geheim besprekingen moest aangaan.”
Een van de grootste dreigingen voor Israël ziet Yatom in Iran. „Als dat land erin slaagt nucleaire wapens te verkrijgen, zal de wereld er voor ons heel anders uitzien.”
Een van de grootste uitdagingen voor Israël ligt op demografisch gebied, betoogde de voormalige Mossad-chef. „In minder dan vijftien jaar zal de meerderheid in diverse gebieden in Israël worden bevolkt door islamieten. De aanwas onder Arabische Israëliërs is immers groter dan onder Joden. Maar in de Joodse staat moeten wij de meerderheid houden. Waarom, vragen mij wel eens geërgerde Arabieren? Eenvoudigweg omdat er 22 Arabische staten zijn en nog veel meer islamitische. Mag er dan één Joodse staat zijn? Het mag niet gebeuren dat straks een Arabische Israëliër premier wordt van de Joodse staat.”
Deze demografische berekening is voor Yatom dan ook een reden in te stemmen met het omstreden plan van premier Sharon om de nederzettingen in de Gazastrook te ontruimen. Yatom: „Als we de Gazastrook verlaten, raken we 1,5 miljoen Palestijnen kwijt en wordt het demografische plaatje heel anders. Daarom is het verlaten van dit gebied in het belang van Israël om vrede in het Midden-Oosten te krijgen.”
Vanuit zijn „ervaring” als vredesonderhandelaar in de jaren negentig verzekerde Yatom het gezelschap van voornamelijk Joodse Nederlanders dat er „een kans is op vrede. Niet over honderd jaar, maar al tijdens ons leven. Het vraagt alleen moedig leiderschap aan beide kanten. Israël is het sterkste land in de regio. Daarom heeft het de verantwoordelijkheid om steeds weer de gesprekken te hervatten. Het gaat om leven en dood. Vrede is zo belangrijk dat we dit telkens weer moeten proberen. We hebben niet de luxe het op te geven.”