Buitenland

Maki’s, korenwolf en noordkaper op randje van uitsterven

Een derde van de lemurensoorten (maki’s), die alleen op het eiland Madagascar voorkomen, is ernstig bedreigd en daarmee op de rand van uitsterven. Dat stelt de Internationale Unie voor Natuurconservatie (IUCN) in haar jaarlijkse rode lijst van bedreigde soorten. Ook de walvissoort noordkaper en de korenwolf zijn ernstig bedreigd, aldus de IUCN.

ANP
9 July 2020 14:01Gewijzigd op 16 November 2020 19:49
Een vijf weken oude makitweeling houdt zich vast aan de moeder in Nyiregyhaza Animal Park in Nyiregyhaza, Hongarije. beeld EPA
Een vijf weken oude makitweeling houdt zich vast aan de moeder in Nyiregyhaza Animal Park in Nyiregyhaza, Hongarije. beeld EPA

In de nieuwe lijst is de status van alle Afrikaanse apensoorten opnieuw beoordeeld. Volgens de IUCN is de helft van hen momenteel bedreigd. Op de lijst staan sinds dit jaar meer dan 120.000 soorten dieren, planten en schimmels. Van de 120.372 soorten op de rode lijst, worden er 32.441 met uitsterven bedreigd.

Van de 107 lemurensoorten zijn er 103 bedreigd, waarvan 33 ernstig. Dit jaar werd de status van dertien soorten slechter als gevolg van ontbossing en jacht. Onder de met uitsterven bedreigde apen is ook de Microcebus berthae, de kleinste apensoort ter wereld. In de rest van Afrika is nu meer dan de helft van de apensoorten met uitsterven bedreigd. Daarvan staat de rode franjeaap er het slechtst voor.

Van de noordkaper waren er eind 2018 naar schatting nog minder dan 250 in leven, wat een afname van 15 procent ten opzichte van 2011 betekende. De walvissensoort wordt bedreigd doordat die vaak in vissersnetten verstrikt raakt en zich steeds minder voortplant. Stijgende zeetemperaturen als gevolg van de opwarming van de aarde verergeren de dreigingen voor de noordkaper, aldus de IUCN.

De korenwolf, die onder meer in Zuid-Limburg nog voorkomt, plant zich steeds minder voort. Vrouwtjes van de soort, die ooit in grote delen van Europa en Rusland voorkwam, hadden vorige eeuw gemiddeld nog twintig jongen per jaar, ten opzichte van vijf à zes tegenwoordig. De rol van monocultuur in de landbouw, industriële ontwikkeling, opwarming van de aarde en lichtvervuiling wordt als mogelijke oorzaak onderzocht. Verwacht wordt dat de korenwolf in het huidige tempo binnen 30 jaar uitsterft.

Ook ’s werelds duurste schimmelsoort heeft de classificatie ‘ernstig bedreigd’ gekregen. De rupsschimmel, die al langer dan 2000 jaar wordt gebruikt in de Chinese geneeskunde, is in rap tempo populairder geworden sinds de jaren 90. De schimmel, die alleen in het Tibetaans Hoogland groeit, komt 30 procent minder voor dan 15 jaar geleden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer