Harare klaagt oppositieleider aan
De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai is woensdag aangeklaagd wegens hoogverraad in verband met een samenzwering om president Robert Mugabe te vermoorden.
Tsvangirai ontkent en zegt dat de regering de aantijging heeft verzonnen om hem vlak voor de presidentsverkiezingen in diskrediet te brengen.
De politie had Tsvangirai al voor de op 9 en 10 maart gehouden verkiezingen beschuldigd van samenzwering tot moord op Mugabe. Woensdag werd hij op het hoofdbureau van politie in Harare ontboden om vingerafdrukken te laten maken en werd hij voorgeleid voor de rechter, die hem tegen een borgsom van 1,5 miljoen Zimbabwaanse dollar (31.000 euro) vrijliet. Hij moest wel zijn paspoort inleveren en moet zich eens per week bij de politie melden. Op 30 april dient Tsvangirai weer voor de rechter verschijnen, evenals twee medeverdachten, zijn partijgenoten Welshman Ncube en Renson Gasela. Tsvangirai, leider van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC), was de tegenkandidaat van Mugabe bij de presidentsverkiezingen.
De Verenigde Staten hebben de aanklacht scherp veroordeeld. „Dit is het laatste voorbeeld van een soort vergelding tegen de oppositie en haar aanhangers die plaatsvindt in de nasleep van de verkiezingen”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De advocaat van Tsvangirai, Eric Matinenga, vermoedt dat de aanklacht van woensdag een reactie is op de beslissing van het Gemenebest om Zimbabwe gedurende één jaar te schorsen als lid.
De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki en de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo hebben Mugabe en Tsvangirai opgeroepen een regering van nationale eenheid te vormen om een eind te maken aan het politieke geweld in Zimbabwe en de economie te redden. Tsvangirai verwierp het voorstel echter, omdat een regering van nationale eenheid de overwinning van Mugabe zou legitimeren. De oppositieleider eist nieuwe verkiezingen.
Verscheidene banken, bedrijven en winkels waren woensdag dicht, omdat hun werknemers deelnamen aan een driedaagse staking waartoe de oppositie en de vakbonden hadden opgeroepen. De meeste overheidskantoren, postkantoren en scholen waren wel open, maar de vakbonden verwachten dat de staking zich vandaag zal uitbreiden.