Studenten presenteren alternatief voor leenstelsel
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United presenteren vrijdag voorstellen voor een nieuw systeem van studiefinanciering. „Het is tijd om het leenstelsel af te schaffen. Het is tijd voor een alternatief”, zegt LSVb-voorzitter Lyle Muns.
De bonden hebben 5000 studenten naar hun mening gevraagd om erachter te komen hoe ze denken over het onderwijs, schulden, hun welzijn, de toekomst, zelfstandigheid en solidariteit. Op basis daarvan doen ze aanbevelingen voor een nieuw stelsel aan de politiek. De uitkomsten van die peiling worden tijdens een bijeenkomst in cultureel studentencentrum CREA in Amsterdam gepresenteerd. Daarna gaan studenten en politici met elkaar in debat over de kosten van studeren.
Het leenstelsel ging in het collegejaar 2015/2016 in voor studenten die toen aan hun studie begonnen. De basisbeurs werd afgeschaft en studenten die geld nodig hadden, konden dat van de overheid lenen tegen een lage rente en met veel tijd om terug te betalen.
Vanaf het begin waren studentenorganisaties er fel op tegen. Ze vinden het onwenselijk dat veel studenten na het afstuderen hoge schulden hebben, waardoor het bijvoorbeeld moeilijker voor ze is om een eigen huis te kopen.
Inmiddels is in de politiek ook niet veel steun meer voor het leenstelsel. GroenLinks en PvdA werkten mee aan de invoering, maar veranderden hun standpunt. LSVb en FNV Young & United willen de politiek vrijdagmiddag ‘de belangrijkste uitgangspunten en randvoorwaarden’ meegeven waar een nieuw stelsel volgens studenten aan zou moeten voldoen.