Surinaamse bouwwereld hekelt Chinezen
De Algemene Aannemers Vereniging (AAV) en de Unie Van Architecten (UVA) in Suriname willen dat de regering een einde maakt aan de bevooroordeling van Chinese bouwbedrijven. Volgens de twee voornaamste belangenorganisaties in de bouwsector worden met het massaal binnenhalen van Aziatische aannemers wettelijke regels overtreden en wordt de lokale sector miskend.
Chinese aannemers worden sinds enkele jaren door de Surinaamse regering van president Ronald Venetiaan verwelkomd en het land binnengehaald als redders van het volk. Alle projecten hebben één ding met elkaar gemeen: ze worden gefinancierd door de Chinese regering.
De Aziaten leggen wegen aan, bouwen huizen en koelcellen, en als cadeautje trekt de Chinese regering miljoenen uit voor de nieuwbouw van een nieuw ministerie van Buitenlandse Zaken in Paramaribo. Voor de AAV en de UVA is de maat vol. In ongekend harde bewoordingen halen ze voor het eerst in het openbaar keihard uit naar het in hun ogen falende en dubieuze beleid van de regering. „De sector wordt op deze manier de das omgedaan”, voorspelt architect Dirk Emanuels, voorzitter van de UVA. „Daarmee komt de werkgelegenheid van 8 tot 10 procent van de beroepsbevolking in gevaar. Dat heeft een impact op het bruto nationaal product. Bovendien betwijfel ik of de geldende wettelijke regels in acht genomen worden bij het gunnen van opdrachten aan Chinese bedrijven.”
Emanuels meent dat de Surinaamse bouwsector wordt uitgehold. „Door grote projecten uit te besteden aan buitenlandse bedrijven, die het land en de omstandigheden bovendien niet kennen, gaat alle lokale kennis verloren. Die wordt in de kiem gesmoord. Jongeren zullen in de toekomst geen bouwvakker meer willen worden omdat ze denken dat die Chinezen dat werk zullen doen. Dan gaan ze liever groenten op de markt verkopen.”
Hij vindt dat de overheid op alle mogelijke manieren tekortschiet. „De bouwsector wordt totaal niet beschermd en wordt overspoeld met beunhazen. Iedereen die een kruiwagen kan vasthouden en een zak cement weet te vinden, mag zichzelf metselaar noemen en is een dag later aannemer. De regels worden totaal niet nageleefd, de regering staat toe dat niet-gekwalificeerde aannemers overheidsopdrachten krijgen. Chinese bedrijven worden binnengehaald voor projecten waar de lokale sector helemaal niet in is gekend. Zo zegt de regering binnen een jaar 1900 woningen te zullen laten bouwen. Wij weten van niets, er is geen Surinaamse bouwvakker bij betrokken.”
Emanuels krijgt bijval van AAV-voorzitter Roel Lim A Po. „Het maakt in Suriname niet uit of je kennis van zaken hebt als je een vergunning om een bedrijf te beginnen aanvraagt. Je krijgt hier geen vergunning omdat je geschikt bent, maar omdat je gelieerd bent aan een bepaalde politieke partij die toevallig aan de macht is. Er is sprake van een complete chaos in de bouw.”
Ook de plotselinge ijver van de regering om in rap tempo woningen uit de grond te stampen, heeft volgens Lim A Po een voor de hand liggende reden. „Er wordt zwaar politiek mee gespeeld, de verkiezingen staan immers voor de deur. Dus moet men partijloyalisten en het gewone volk een worst voorhouden en wordt met veel bombarie weer iets gestart. Het gevolg zal zijn dat we straks weer worden opgezadeld met halfafgebouwde woningen waar we niets aan hebben, zoals in het verleden ook is gebeurd.”
De AAV-voorzitter zegt dat de Chinezen bovendien veel te duur zijn. „In het district Brokopondo zijn onlangs vijftig woningen van 70 vierkante meter opgeleverd. De bouwkosten bedroegen 70.000 Amerikaanse dollar (58.000 euro, red.) per stuk. Dat is 1000 dollar per vierkante meter, terwijl Surinaamse aannemers tussen de 200 en 250 dollar zitten. Men moet mij toch eens uitleggen of hier iemand misschien een ernstige rekenfout heeft gemaakt.”