Buitenland

Zoektocht naar biologische ouders leidt tot doorbraak in Korea

De lange zoektocht naar haar biologische ouders van een in de Verenigde Staten geadopteerde vrouw uit Korea, Kara Bos, heeft in een rechtbank in Seoul vrijdag tot een doorbraak geleid.

Redactie buitenland
12 June 2020 08:13Gewijzigd op 16 November 2020 19:32
Kara Bos (l.). beeld AFP
Kara Bos (l.). beeld AFP

Een rechter bepaalde vrijdag dat de 85-jarige gedaagde haar biologische vader is. De man was eerder door een rechtbank verplicht DNA-materiaal af te staan om het vaderschap te kunnen vaststellen. Dit is volgens de rechter 99,998 procent zeker.

Het is voor het eerst dat een Koreaanse rechtbank uitspraak doet in een dergelijke zaak. Bos, die met een Nederlander is getrouwd en in Nederland woont, kan hiermee een voorbeeld zijn voor veel geadopteerde Koreaanse kinderen die willen weten wie hun echte ouders zijn of andere rechten willen laten gelden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld aanspraak maken op een nalatenschap of de Zuid-Koreaanse nationaliteit.

Sinds de jaren zestig zijn er meer 200.000 Zuid-Koreaanse kinderen in het buitenland geadopteerd; in Nederland gaat het om 4000 kinderen.

Bos diende de aanklacht tegen haar vader in op 18 november 2019, precies 36 jaar geleden achtergelaten op een parkeerplaats in een Zuid-Koreaanse stad. Tien maanden later werd ze voor adoptie naar de VS gevlogen.

Na de uitspraak van vrijdag hoopt ze van haar vader te horen wie haar moeder is. Of hij dat gaat vertellen, blijft onzeker. Hij zegt het zich niet meer te kunnen herinneren. Ze zou ook graag van hem willen horen waarom ze is verstoten en achtergelaten op een parkeerplaats. Bos vermoedt dat ze is geboren uit een buitenechtelijke relatie en dat dit de reden vormt van haar verstoting. Alleenstaande moeders zijn in Zuid-Korea een groot taboe.

In de afgelopen jaren maakte Bos verschillende reizen naar Zuid-Korea in een zoektocht naar haar moeder. Drie vrouwen die volgens Bos halfzussen van haar zijn, toonden zich echter niet bereid mee te werken en hielden haar vader in de luwte. Een halfzus van haar stelt bij een ontmoeting: „Je moet stoppen, wij zijn niet je familie. Je zit verkeerd.”

Het aantal buitenlandse adopties vanuit Zuid-Korea is inmiddels sterk afgenomen: er wordt meer gezocht naar binnenlandse gezinnen. Nog altijd vertrekken er echter jaarlijks ruim 300 kinderen naar landen als de Verenigde Staten, Canada, Italië en Zweden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer