Privacydiensten bezorgd over paspoortchips VS
Amerikaanse ideeën voor computerchips in paspoorten bezorgen de Europese privacydiensten kopzorgen. De Amerikaanse douane kan de chips aflezen op 20 meter afstand, zonder dat de burger het merkt.
De voorzitter van een Europese adviesgroep van privacybeschermers, de Duitser Peter Schaar, heeft dat gezegd in het Europees Parlement. Hij spreekt over een serieus probleem.
De VS willen de chip in de strijd tegen terrorisme. De chip wordt het vervolg op Amerikaanse eisen voor biometrische kenmerken in paspoorten. Europa voert die in 2005 in, omdat de VS anders een visum eisen van Europeanen in de VS.
De Amerikaanse ideeën stuiten op ernstige twijfels in het Europees Parlement. „Dit gaat ongelooflijk ver. Via zo’n chip zou je burgers door het hele land kunnen volgen”, reageerde europarlementariër Edith Mastenbroek (PvdA) donderdag. „De VS hebben duidelijk een andere definitie van privacy dan Europa. Ik vrees dat de spanning de komende jaren alleen maar groter wordt.”
Mastenbroek wil dat er hooguit een passieve chip in de paspoorten komt: eentje die niet op afstand te controleren is. De gegevens zouden ook niet in een database mogen komen.
Het Europees Parlement en de VS botsten al eerder over privacy. Dat ging over gegevens van vliegtuigpassagiers. De VS eisen dat alle luchtvaartmaatschappijen tevoren ruim dertig gegevens van elke passagier sturen. Daaronder het creditcardnummer en eventuele voorkeur voor halalmaaltijd (maaltijd die volgens islamitische voorschriften is bereid, red.).
De privacydienst hekelt ook de voorziene opslag van alle internetgegevens. Europa wil informatie van internetters enkele jaren bewaren. De politie kan ze dan gebruiken voor onderzoek. PvdA’er Mastenbroek maakt zich hier ontzettend boos over, uit privacyoogpunt. „Probleem is dat het Europees Parlement hierover nog zo weinig te zeggen heeft”, klaagde ze. „Ik wil dat de Europese grondwet alvast van toepassing wordt: dan kunnen we wel meebeslissen.”