Illegale wapenhandel in Suriname floreert
De Surinaamse justitie maakt zich grote zorgen over de illegale wapenhandel in het land. Lokale criminele bendes gebruiken wapens waar de politie niet tegen opkan.
Twee weken geleden werd een enorme hoeveelheid wapens ontdekt in een loods in Dijkveld, even buiten de hoofdstad Paramaribo. Het aangetroffen wapentuig was voldoende om een klein leger mee uit te rusten. De herkomst van de wapens is nog onbekend, maar ze zijn vermoedelijk vanuit een Arabisch land naar Suriname gesmokkeld.
Tijdens het Surinaamse militaire bewind in de jaren ’80 was Libië de hofleverancier van wapentuig. Die rol van wapenleverancier bleef Libië vervullen na het herstel van de democratie in Suriname tien jaar geleden, met dit verschil dat de wapens nu naar de Surinaamse onderwereld gingen. Ze dienden vooral als ruilmiddel voor cocaïne die werd geleverd door de Colombiaanse rebellenbewegingen ELN en FARC.
Sinds de Libische leider Gaddafi echter een meer pro-westerse koers is gaan varen, is de stroom wapens vanuit zijn land richting Suriname drastisch afgenomen. Momenteel worden de wapens ingekocht op de gigantische illegale markt van de Arabische wereld. Met een corrupte douaneorganisatie is het niet moeilijk om de aankopen Suriname binnen te smokkelen.
Maar ook het Surinaamse leger is een ongewilde leverancier van wapentuig. Met enige regelmaat worden wapens uit depots gestolen. Omdat de wapens nauwelijks staan geregistreerd, komt een diefstal zelden aan het licht. Twee jaar geleden werd er wel alarm geslagen, toen de complete inhoud van een wapenopslagplaats in Paramaribo op mysterieuze wijze verdween. Enkele verdachten werden aangehouden. Zij wezen Dino Bouterse aan als het brein achter de diefstal. De zoon van ex-dictator Desi Bouterse sloeg op de vlucht en kon pas een jaar later op Curaçao worden gearresteerd. De rechter oordeelde echter dat er onvoldoende bewijs tegen hem was en sprak hem vrij. Het merendeel van de wapens werd nooit teruggevonden. Het vermoeden bestaat dat deze kort na de diefstal geruild is met cocaïne van Colombiaanse drugsproducenten en guerrillabewegingen.
Vorige week liep Dino Bouterse alsnog tegen de lamp toen hij in verband werd gebracht met de wapenvondst in Dijkveld. Volgens de andere verdachten was hij degene die de wapens in de loods heeft laten afleveren. Er zijn maar weinig mensen in Suriname die er vertrouwen in hebben dat het nu wel tot een veroordeling komt. „De rechterlijke macht in dit land is zo corrupt en verdorven, dat ze wel weer iets weten te vinden om Dino Bouterse te laten lopen”, zegt Sonny Tjeng A Kwoei, eigenaar van een Chinees restaurant in Paramaribo.
Zijn vrouw raakte enkele maanden geleden bij een overval op zijn zaak ernstig gewond nadat de daders enkele kogels hadden afgevuurd. „Het is verbazingwekkend hoeveel zware wapens die criminelen op zak hebben. Na de overval kwam een collega met een handelaar langs die een koffer wapens te koop aanbood waarmee ik mijzelf voortaan kon beveiligen. Ik heb dat geweigerd, want als iedereen zich gaat bewapenen, is het einde zoek. Ik weet achteraf niet wat mij meer heeft geschokt: de overval zelf of het feit dat je op elke hoek van de straat vuurwapens kunt kopen.”
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie zal de politie de komende tijd gerichte zoekacties naar wapens houden. „We beseffen dat de situatie echt uit de hand dreigt te lopen. Het is echter ook een gevaarlijke operatie. De politie is slechts uitgerust met standaardwapens. Als ze op zware jongens stuit, wordt ze onthaald met handgranaten en mitrailleurs.”