Sharon: Ontruiming Gaza in zomer 2005
De Israëlische regering wil de Joodse nederzettingen in de Gazastrook volgend jaar zomer binnen het tijdsbestek van drie maanden ontruimen. Dat heeft premier Sharon woensdag bekendgemaakt. Enkele weken geleden had Sharon nog gezegd dat hij het terugtrekkingsplan begin 2005 wilde uitvoeren.
Er bestaat breed verzet in Israël tegen het voornemen de Joodse nederzettingen te ontmantelen zonder concessies van Palestijnse zijde, ook binnen Sharons eigen Likud-partij. Sharon kan wel rekenen op steun van de Arbeiderspartij voor het ontruimingsplan. Zonder steun van de grootste oppositiepartij zou het waarschijnlijk sneuvelen in de Knesset.
Vorige week maakte de regering bekend dat kolonisten die de Gazastrook moeten verlaten kunnen rekenen op compensatiebetalingen oplopend van omgerekend ongeveer 150.000 tot ruim 400.000 euro. Een deel van de betalingen zal op korte termijn als voorschot ter beschikking worden gesteld.
Een deel van de ongeveer 7500 Joodse kolonisten in de Gazastrook heeft aangekondigd zich tot het eind, zo nodig met geweld, te zullen verzetten tegen een gedwongen vertrek. Volgens Sharon zal de „zeer complexe” operatie ongeveer twaalf weken in beslag nemen.
Het diplomatieke internationale kwartet dat poogt te bemiddelen in het Midden-Oosten heeft Sharon er woensdag toe opgeroepen te stoppen met de bouw van nieuwe nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Rusland, de Verenigde Staten, de EU en de Verenigde Naties onderstreepten tijdens een vergadering in New York de plannen voor de terugtrekking uit de Gazastrook te omarmen.
Het kwartet riep ook de Palestijns Autoriteit ertoe op in actie te komen ten behoeve van het vredesproces. Het Palestijnse bestuur moet volgens de vier nu eindelijk eens de interne hervormingen doorvoeren die al verscheidene malen zijn toegezegd.
Het Israëlische leger is woensdag even voor middernacht het Palestijnse vluchtelingenkamp Khan Yunis in de Gazastrook binnengevallen. Volgens getuigen vuurde een legerhelikopter een raket af die in een open veld belandde. Niemand raakte gewond.
Het leger omsingelde een gebouw in het kamp en begon dat met bulldozers te verwoesten, zeiden inwoners. Israël verklaarde dat de actie bedoeld is om plaatsen van waaruit Israëlische doelen met raketten worden bestookt, te ontruimen.
Een 19-jarige Palestijnse zelfmoordactiviste heeft zich woensdag opgeblazen in de buurt van een bushalte in Jeruzalem. Daarbij zijn behalve de vrouw zelf nog twee mensen omgekomen en zijn zestien mensen gewond geraakt. De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd opgeëist door de al-Aqsa Martelaren Brigades. De pleegster van de aanslag was afkomstig uit het vluchtelingenkamp Askar bij Nablus op de Westelijke Jordaanoever.
Het aantal slachtoffers had veel groter kunnen zijn. De vrouw was in de wijk French Hill op weg naar een bushalte waar drommen mensen stonden. Zij werd echter tegengehouden door twee leden van de grenspolitie. Zij kwamen allebei om bij de explosie. French Hill ligt aan de rand van Jeruzalem aan de grens met de Westelijke Jordaanoever.
In verband met Grote Verzoendag, vrijdag, en een aantal andere Joodse feestdagen zijn in Jeruzalem extra strenge veiligheidsmaatregelen van kracht. Voor Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever geldt een totaal inreisverbod voor Jeruzalem. De Jeruzalemse politiechef Ilan Franco zei dat grondig onderzocht moet worden hoe de vrouw met 3 tot 5 kilo explosieven de stad heeft kunnen binnenkomen.