Buitenland

Syrië maakt weg vrij voor handelsakkoord met Europa

Syrie zal niet meewerken aan de verspreiding van technologie voor het maken van kernwapens. Damascus heeft met deze toezegging de weg vrijgemaakt voor een handelsakkoord met de Europese Unie.

ANP
22 September 2004 06:59Gewijzigd op 14 November 2020 01:40

Dat maakte minister Bot (Buitenlandse Zaken) dinsdag in New York bekend. Hij is blij met het principe–akkoord tussen de onderhandelaars van Syrie en de EU. Het ondertekenen van een zogeheten non–proliferatieclausule was een ononderhandelbare voorwaarde om op handelsgebied met de Unie te kunnen samenwerken.

Bot was het die in april van dit jaar in de Syrische hoofdstad de Syrische regering duidelijk moest maken dat de EU een nieuwe koers was gaan varen en dat voortaan alle handelsakkoorden een non–proliferatieclausule bevatten. De overeenkomst moet overigens nog worden goedgekeurd door de algemene raad en vervolgens door alle 25 lidstaten worden geratificeerd.

Het nieuws dat dinsdag in de marge van de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York bekend werd gemaakt, viel in slechte aarde bij Israel. In een gesprek met Bot in zijn functie van voorzitter van de Europese Unie, liet de Israelische minister van Buitenlandse Zaken Shalom merken niet gecharmeerd te zijn van de voorgenomen handelsrelatie tussen de EU en Syrië.

„Israel ziet het liefst dat wij een buurland als Syrië dat de Hezbollah steunt en daarmee het terrorisme in Israel, volledig isoleren," aldus Bot. Maar de bewindsman vindt dat geen goed idee. „Dat je optreedt tegen landen die het met de regels niet zo nauw nemen is een ding. Maar als er geen dialoog meer mogelijk is, duw je dit soort landen in de richting van falende staten. En dan ben je nog veel verder van huis."

Bot drong er verder in zijn gesprek met Shalom op aan open kaart met de Unie te spelen. „De EU wil graag een rol spelen in het vredesproces in het Midden–Oosten en is ook bereid daar geld voor uit te trekken, maar dan moet Israel wel een opening bieden", hield hij zijn Israelische collega voor. „Het kan niet zo zijn dat Europa alleen goed is voor het opruimen van het vuil dat Israel en de VS achterlaten." De EU moet de ruimte krijgen om op een evenwichtige manier, dus ook met aandacht voor de Palestijnse zaak, op te kunnen treden.

De Nederlandse bewindsman kreeg dinsdag steun van zijn Egyptische ambtgenoot Gheit. De Egyptenaar toonde zich tijdens een gesprek met Bot ingenomen met de voorwaarden die de EU heeft gesteld aan steun voor de door de Israelische premier Sharon ingezette terugtrekking uit de Gazastrook.

De vijf voorwaarden, zoals dat de terugtrekking niet moet leiden tot het overplaatsen van nederzettingen naar de bezette westoever en er geen beleid van verschroeide aarde wordt toegepast op de op te geven nederzettingen, spraken Gheit zeer aan. De Egypytische bewindsman verwacht volgende week zelf naar Israel te reizen om te kijken wat Egypte kan bijdragen aan een oplossing voor het Israelisch–Palestijnse conflict.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer