Turkse oppositie wil parlement eerder terugroepen
De grootste Turkse oppositiepartij wil dat het parlement eerder van vakantie terugkomt om uitgestelde hervormingen in het wetboek van strafrecht door te voeren. Op die manier wil de CHP voorkomen dat Turkije besprekingen over toetreding tot de Europese Unie misloopt.
Vrijdag kwam het tot een botsing tussen Turkije en de Europese Unie toen bleek dat het land de hervormingen in de ijskast zet. Het Turkse parlement is tegen het schrappen van overspel op de lijst van strafbare feiten, zoals de EU verlangt.
Regeringspartij AKP van premier Erdogan liet dinsdag weten dat het mogelijk is dat het parlement inderdaad eerder bijeenkomt. De plaatsvervangend leider van de AKP verklaarde dat „politiek een dynamische zaak is" en dat „dingen snel kunnen veranderden". De afgevaardigden zouden na de terugkeer van premier Erdogan uit Brussel bijeen kunnen komen. Erdogan houdt donderdag besprekingen in Brussel, onder meer met Europees Commissaris Verheugen.
De Europese Commissie komt op 6 oktober met een rapport over Turkije. Dat stuk is doorslaggevend over de vraag of het land lid mag worden van de EU. De Europese regeringsleiders beslissen in december of de onderhandelingen over toetreding kunnen beginnen.
De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Barroso, zei dinsdag in Le Monde dat „hij voor Turkse toetreding is, maar dat Turkije nog niet klaar is voor het lidmaatschap". Barroso waarschuwde Turkije dat het moet voldoen aan alle Europese criteria. Daarna kan de EU de toetreding niet meer tegenhouden.
Ook de socialisten in het Europees Parlement vinden dat Turkije nog niet klaar is. „Wij zijn voor toetreding, maar niet tegen elke prijs", stelde de socialistenleider Martin Schulz. „Het land moet marteling afschaffen, eerwraak aanpakken en vrouwenrechten verbeteren. In de EU is geen plaats voor een land dat inbreuken op mensenrechten tolereert."