SGP vindt Troonrede weinig inspirerend
De Troonrede is een „weinig inspirerende opsomming van kabinetsplannen”, vindt SGP-fractievoorzitter Van der Vlies. Het verbaast hem dat het kabinet de discussie over waarden en normen niet eens aanstipt in de toespraak.
De grootste gemene deler van de Troonrede is het woord ”respect”, aldus Van der Vlies. „Dat klinkt mooi, maar als dat geen wezenlijke inhoud heeft vanuit een gemeenschappelijke overtuiging, is dat niet meer dan een loze bezweringsformule”, vindt de SGP-leider. Voor hem staat voorop dat echt respect alleen kan voortkomen uit de vaste overtuiging dat Nederland een christelijke natie was, is en hoort te zijn. „Niet in historische zin, maar vanuit een levend geloof.”
De rode draad in de Troonrede is volgens ChristenUnie-leider Rouvoet het woord ”vertrouwen”. Het vertrouwen in de samenleving komt terug door er samen aan te werken. De kabinetsplannen schieten echter hun doel voorbij, constateert Rouvoet. „Zwakke groepen in de maatschappij staan buitenspel en de sociale partners worden de gordijnen ingejaagd.” Het kabinet moet daden bij zijn lovenswaardige woorden voegen, vindt de CU-leider.
De SGP onderschrijft de noodzaak om te bezuinigen. Van der Vlies heeft echter wel steeds meer moeite met de effecten van het beleid, met name in de zorg. Volgens hem zijn er veel signalen dat kwetsbare mensen door het kabinetsbeleid in de knel raken. Hij roept de regering op te stoppen met verdere ingrepen in de zorg.
De SGP-leider vindt dat het kabinet daarnaast ook serieus werk moet maken van de „immateriële achteruitgang.” Als voorbeeld noemt de SGP’er kinderen die geestelijk in de knel komen als gevolg van ontwrichte gezinnen. „De samenleving betaalt de tol in de vorm van mogelijke ontsporingen en scheefgroei later”, aldus Van der Vlies. Daarom pleit hij er onder meer voor om echtscheiding weer moeilijker te maken.
Een gevoel van onbehagen en ergernis bekruipt CU-fractievoorzitter Rouvoet bij het lezen van de Miljoenennota. „Het kabinet slaagt er niet in de lasten eerlijk te verdelen”, stelt hij. „Wat mij stoort, is dat er geen poging wordt gedaan om de schade van het afgelopen jaar te herstellen.”
De CU is dit jaar zelf met een plan gekomen om de inkomensdalingen van kwetsbare groepen in de samenleving te herstellen. „Het moet het kabinet wel iets zeggen dat er nu in totaal vier alternatieve plannen liggen voor zijn Miljoenennota”, vindt Rouvoet. „Die plannen scoren allemaal veel beter dan die van het kabinet. Dan is het niet rechtvaardig om de alternatieven zomaar van tafel te vegen.”