Frontale aanval Kerry op Bush’ Irak-beleid
Democratisch presidentskandidaat John Kerry heeft maandag in New York een frontale aanval gelanceerd op het Irak-beleid van zijn Republikeinse rivaal president Bush. Kerry sprak in dit verband van „kolossale beoordelingsfouten.”
President Bush zei later op de dag dat Kerry zijn standpunt over Irak „voor de zoveelste maal” had gewijzigd. „Het beleid dat hij voor Irak aanbeveelt is precies het beleid dat wij voeren”, aldus Bush.
Volgens Kerry heeft de invasie van Irak een „crisis van historische omvang” gecreëerd. Hij benadrukte dat Irak geen bedreiging vormde voor de VS, dat Bagdad niet over massavernietigingswapens beschikte en dat er geen samenwerkingsverband bestond tussen Irak en de terreurorganisatie al-Qaida zoals Washington beweerde. „Wij hebben door de invasie een dictator ingeruild voor een chaos die Amerika onveiliger maakt”, aldus Kerry.
Hij beschuldigde president Bush en diens naaste medewerkers ervan Amerika en de wereld te hebben „misleid.” Die beschuldiging werd indirect ondersteund door de Republikeinse afgevaardigde Porter Goss die maandag voor de commissie inlichtingen van de Senaat verscheen in verband met zijn benoeming door president Bush als nieuwe chef van de inlichtingendienst CIA. Volgens Goss hebben sommige leden van de regering-Bush de dreiging die er van Irak uitging „mogelijk enigszins overdreven.”
Goss doelde hierbij met name op opmerkingen van vice-president Dick Cheney over de vermeende samenwerking tussen het regime in Bagdad met al-Qaida. Verder zou nationaal veiligheidsadviseur Condoleezza Rice volgens Goss opmerkingen hebben gemaakt over Iraks vermeende kernwapenprogramma „die niet gedekt werden door wat daarover in de Amerikaanse inlichtingengemeenschap bekend was.”
Goss weet waarover hij het heeft, want hij was zeven jaar lang voorzitter van de commissie inlichtingen van het Huis van Afgevaardigden. Men verwacht dat zijn benoeming tot nieuwe directeur van de CIA geen problemen zal opleveren.
President Bush en senator Kerry kunnen volgende week de degens kruisen over het Irak-beleid in het eerste van drie debatten waartoe inmiddels is besloten. Volgende week donderdag vindt het eerste debat plaats in Miami in Florida. Onderwerp is dan het buitenlands beleid en de nationale veiligheid. Daarna volgen er debatten op 8 en 13 oktober in respectievelijk St. Louis (Missouri) en Tempe (Arizona).
Op 5 oktober vindt er ook een debat plaats tussen vice-president Dick Cheney en vice-presidentskandidaat John Edwards in Cleveland (Ohio). Tijdens deze debatten kunnen er vragen gesteld worden door het publiek in de zaal.