Binnenland

De Troonrede voor jou

De Troonrede is moeilijk te be­grijpen. Er staan ingewikkelde woorden in en de zinnen zijn erg lang. Stel nu dat de Koningin bij jou in de klas was gekomen om te vertellen welke plannen de re­gering heeft voor 2005. Dan had ze het vast een stuk eenvoudiger gedaan. Bijvoorbeeld zo:

'Vertaling': Gerard Vroeginde­weij
21 September 2004 11:12Gewijzigd op 14 November 2020 01:39

Beste meisjes en jongens,

De regering heeft vorig jaar veel maatregelen bedacht om Nederland in economisch op­zicht gezond te maken. Ook de veiligheid van mensen moet be­ter. Verder willen we burgers meer invloed geven op het be­stuur van ons land. In 2005 gaan we veel van deze hervormingen uitvoeren. Dat leidt tot nieuw perspectief en vertrouwen. De economie helpt ons een handje, want er is weer een beetje groei.

Een sterke economie is nodig, want anders kunnen we de kos­ten voor de ouderen straks niet meer betalen. De wereldecono­mie groeit snel. Nederland blijft daarbij achter. Daarom kunnen de lonen niet al te veel stijgen, moeten meer mensen aan de slag en moet er harder worden gewerkt.

De lonen van ambtenaren en van anderen die door de over­heid worden betaald, kunnen ook volgend jaar niet omhoog. Dat geldt ook voor de uitkerin­gen. De regering roept werkge­vers en werknemers op om dit voorbeeld te volgen. Als de lonen toch fors stijgen, zal de regering dit tegenhouden.

De regering wil de mensen met de laagste inkomens ontzien. Daarom wordt de AOW voor 65‑plussers verhoogd. Ook hoeven ouderen en gezinnen met kinde­ren minder belasting te betalen.

Er moeten meer werklozen en mensen met een bijstandsuitke­ring aan het werk. Daarvoor heb­ben we de Wet werk en bijstand. Die levert goede resultaten op. Ook mensen die arbeidsonge­schikt zijn, moeten zo veel moge­lijk aan de slag. Dat geldt ook voor werklozen. Het geld dat zij bij ontslag van hun baas krijgen, gaan we van de werkloosheids­uitkering aftrekken.

Mensen moeten langer aan het werk blijven. Daarom gaan we regelingen waardoor mensen nu voor hun 65e kunnen stoppen, ontmoedigen. Voor ouderen die net van zo’n regeling gebruik willen maken, maken we een uit­zondering. In 2006 komt er een regeling waarbij mensen kunnen sparen voor scholing en verlof om mensen te verzorgen.

We gaan het aantal regels voor het onderwijs verminderen. Scholen en universiteiten krijgen daardoor meer vrijheid. Dan kunnen ze nog beter onderwijs geven. Dat zal op den duur lei­den tot meer economische groei.

Er is een platform dat nadenkt over de manier waarop we goede ideeën uit kunnen werken in de praktijk. Een aantal voorstellen van dat platform nemen we over. Zo kunnen mensen uit het bui­tenland die bijvoorbeeld veel kennis hebben van computers gemakkelijker naar ons land ko­men. Ook zal het aantal starten­de ondernemers moeten groeien.

Bedrijven hoeven volgend jaar minder belasting te betalen. Dat is aantrekkelijk voor buitenland­se bedrijven die hier een kantoor of fabriek willen bouwen en dat is weer goed voor de economie. Er zullen ook sneller vergunnin­gen komen voor het bouwen van huizen en wegen. Dat is ook goed voor de economie. Er moet voldoende ruimte zijn voor wo­nen, werken en ontspanning in de steden. Ook voor de natuur moet er voldoende ruimte zijn.

We willen graag dat mensen uit hun goedkope huurwonin­gen gaan zodat er ruimte komt voor mensen met lage inkomens. Het kabinet komt volgend jaar met voorstellen om verloedering en leegloop van het platteland te voorkomen.

Er komt volgend jaar extra geld voor snelwegen. Het wordt ge­bruikt voor onderhoud en voor extra rijstroken die tijdens de spits open zijn.

We houden ons aan de interna­tionale uitspraken over vermin­dering van uitlaatgassen die lei­den tot klimaatverandering.

In het begin sprak ik over ver­trouwen. Dat zal ook toenemen als er meer veiligheid is. Terroris­ten doden veel onschuldige bur­gers en kinderen. In ons land is ook dreiging van terreur. Daar­om geven we de politie meer mo­gelijkheden om terroristen op te sporen. Gemeenten mogen zelf boetes opleggen voor kleine over­tredingen en fout parkeren.

Volgend jaar herdenken we dat de Tweede Wereldoorlog zestig jaar geleden eindigde. Ook nu moeten we bijdragen aan vrede en veiligheid. Dat doen we bin­nen de Europese Unie, de NAVO en de Verenigde Naties. Op dit moment zijn er 2000 Nederland­se soldaten actief bij de opbouw van Irak, Afghanistan en het vroegere Joegoslavië. Dat werk waarderen wij enorm. We den­ken in het bijzonder aan gewon­de en gesneuvelde Nederlanders en hun families.

Nederland moet zich wereld­wijd blijven inzetten voor bestrij­ding van armoede. Het meeste geld geven wij aan het armste werelddeel, aan Afrika. Voor de economische groei van ontwik­kelingslanden is het belangrijk dat ze hun producten kunnen verkopen aan westerse landen. De mogelijkheden daarvoor zijn pas verruimd.

De Europese Unie is in mei uit­gebreid met tien nieuwe landen. Dat is een mijlpaal. De Europese Grondwet, die volgende maand wordt ondertekend, is ook zo’n mijlpaal. De Europese Unie is meer dan economische samen­werking. Daarom gaan de landen met elkaar ook afspraken maken over veiligheid, asielzoekers, landbouw en over de regels waaraan landen zich moeten houden bij het opstellen van hun begroting.

Nederland is op dit moment voorzitter van de Europese Unie. Eind dit jaar moet onder onze leiding onder andere een besluit vallen over de vraag of Turkije op den duur ook bij de Unie mag. Daarvoor gelden bepaalde criteria. Die zullen we strikt toepassen.

De overheid kan al haar plan­nen niet alleen uitvoeren. Bur­gers, diverse organisaties, vak­bonden en werkgevers moeten meehelpen.

De overheid gaat in het komen­de jaar ook door om lastige re­gels voor burgers en bedrijven te schrappen. Mensen krijgen dan weer meer zelf te vertellen.

De gezondheidszorg in ons land is uitstekend. Dat moet zo blijven. Daarom komt er een nieuwe basisverzekering die be­staat uit ziekenfondsen en parti­culiere verzekeringen. Mensen die de premie niet kunnen beta­len krijgen een deel terug van de overheid.

Rijk, provincies en gemeenten moeten betere service verlenen aan burgers.

De regering wil het vertrouwen van burgers in de overheid verbe­teren. Daarom mogen burgers in 2006 hun eigen burgemeester kiezen. Bij de Tweede Kamerver­kiezingen gaat er ook wat veran­deren. Burgers mogen twee stem­men uitbrengen: één een lande­lijke kandidaat en één op een kandidaat uit hun eigen regio.

In ons land hebben mensen heel verschillende levensvisies: christelijke, humanistische, jood­se, islamitische of nog andere. In zo’n land met zo veel meningen moet iedereen respect hebben voor onze grondrechten. Ook voor de beslissingen die de over­heid neemt en voor de uitspra­ken van de rechters moet respect zijn. Als we allemaal dezelfde taal spreken gaat dat beter. Men­sen moeten ook verantwoorde­lijkheid voelen voor de omgeving en voor de mensen om hen heen. Asielzoekers moeten daar hard aan werken.

De instroom van asielzoekers is flink verminderd. Dat beleid zet­ten we voort. Verder zijn we te­rughoudend bij het toelaten van huwelijkspartners uit het buiten­land. Dat blijft ook zo. De regering zal de Nederlandse Antillen helpen om uit de moei­lijke economische situatie te ko­men. Ook zullen we hen helpen de misdaad te bestrijden.

Beste meisjes en jongens,

We moeten volgend jaar alle­maal hard werken. Het gaat een klein beetje de goede kant op met de economie. Meer mensen zullen een baan vinden. De rege­ring heeft nu voorstellen gedaan zodat de economie nog meer kan groeien. Daarvoor zijn soms stevige maatregelen nodig. Als we er met elkaar tegenaan gaan, kunnen we de toekomst met ver­trouwen tegemoet zien.

De regering wil graag over de voorgestelde maatregelen met jullie praten. Jullie hebben een verantwoor­delijke en zware taak. Weet dat velen jullie wijsheid toewensen en met mij om kracht en Gods ze­gen voor u bidden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer