„Gijzeling heeft invloed op dragen hoofddoek”
Deels in reactie op de golf van sympathie die de gijzeling van twee Franse journalisten in Irak heeft opgewekt, is het aantal Franse moslimmeisjes dat volhardt in het dragen van een hoofddoek naar school beperkt gebleven tot 101. De Franse minister van Onderwijs, François Fillon, zegt dit in een maandag verschenen interview, dat hij gaf aan de krant Le Parisien.
Volgens Fillon werd bij de invoering van het wettelijk verbod op het dragen van een hoofddoek op openbare scholen, begin september, rekening gehouden met „moeilijkheden” en „provocaties.” Die zijn echter grotendeels uitgebleven doordat de gijzeling van de journalisten Christian Chesnot en Georges Malbrunot heeft geleid tot een gevoel van solidariteit en steun voor het secularisme en de waarden van de republiek, aldus de minister.
Eind vorige week werd gemeld dat Chesnot en Malbrunot nog in leven zijn. Zij verdwenen 20 augustus toen ze onderweg waren naar de Zuid-Iraakse stad Najaf. Een groep die zich Het Islamitische Leger in Irak noemt beweerde de mannen vast te houden en eiste de intrekking van de wet die het dragen van hoofddoekjes en andere opzichtige religieuze tekenen op openbare scholen verbiedt.
Fillon zei een dag of tien geleden dat met de ruim honderd meisjes gesprekken worden gevoerd om ze ervan te overtuigen zonder hoofddoekje naar school te komen. Die gesprekken mogen een paar weken doorgaan, maar als de meisjes blijven weigeren, worden ze geschorst, kondigde de minister aan.
Niet alleen islamitische hoofddoekjes, maar ook Joodse keppeltjes, tulbanden van sikhs en christelijke kruisen zijn onder de nieuwe wet verboden. De maatregel is genomen om het seculiere karakter van het Franse openbaar onderwijs te waarborgen.
Volgens Fillon droegen vorig jaar ongeveer 1500 moslimmeisjes een hoofddoekje naar school. Aan het begin van dit schooljaar waren dat er nog maar 635 en nu dus nog 101.
De wet verbiedt ook het dragen van een tulband door sikhs. De sikhgemeenschap in het Franse Bobigny, bij Parijs, zei in het weekeinde dat drie sikhjongens weigeren hun tulband af te doen en geïsoleerd blijven in het schoolrestaurant.
Uit een opinieonderzoek van het ministerie van Onderwijs is gebleken dat 76 procent van de ondervraagden voorstander van het verbod is en 20 procent tegen. Het onderzoek onder 1000 mensen in de leeftijd van 15 jaar en ouder vond plaats op 14 en 15 september.