Uitstoot broeikasgassen daalt met 3 procent
Nederland stootte vorig jaar 3 procent minder broeikasgassen uit dan een jaar eerder. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Emissieregistratie. Daarmee is de uitstoot 18 procent lager dan in 1990. Het kabinet wil dit jaar een verlaging van 25 procent bereiken om aan het Urgenda-vonnis te voldoen.
De laatste vier jaar spuwde vooral de elektriciteitssector minder broeikasgassen in de lucht. In 2015 stootten elektriciteitsbedrijven nog meer uit, vooral omdat toen nieuwe kolencentrales in gebruik werden genomen. In de drie jaren daarna ging de uitstoot weer omlaag doordat oude kolencentrales uit werden gezet. Het afgelopen jaar ging de productie van kolencentrales omlaag en die van schonere aardgascentrales juist omhoog, waardoor de uitstoot daalde met 7 procent. Aardgascentrales konden beter concurreren met kolencentrales, omdat de prijs voor het uitstoten van CO2 hoog was en de aardgasprijs juist laag.
Milieuclub Urgenda heeft in de rechtszaal afgedwongen dat de overheid de CO2-uitstoot dit jaar met 25 procent moet verlagen ten opzichte van 1990. Het zogenoemde Urgenda-vonnis werd in december bevestigd door de Hoge Raad. Eind vorige maand kondigde de overheid een serie maatregelen aan om dit doel te bereiken. Zo gaat de productie van de vier Nederlandse kolencentrales flink omlaag. Bovendien verwacht verantwoordelijk minister Eric Wiebes dat de coronamaatregelen de uitstoot omlaagbrengen.
De onderzoekers nuanceren dat de financiële prikkel om minder broeikasgassen in de lucht te brengen omlaag wordt gebracht bij economisch zwaar weer. De CO2-prijs daalt dan meestal mee, waardoor het goedkoper wordt om uit te stoten. De prijs om uit te stoten is vanaf half maart scherp gedaald. Dat is volgens de onderzoekers „een reactie op de verwachting dat de economie door corona in een wereldwijde recessie komt.” In april krabbelde de CO2-prijs weer iets op.