Zeker negentig doden door orkaan in Haïti
De tropische storm Jeanne heeft het afgelopen weekeinde in Haïti voor kolkende overstromingen gezorgd en aan zeker negentig mensen het leven gekost. Verwacht wordt dat het dodental nog zal stijgen.
De stad Gonaïves in het noordwesten, waar tachtig doden vielen, werd het zwaarst getroffen door de storm, die eerder op Puerto Rico en in de Dominicaanse Republiek al tien levens eiste. Ook de meeste andere doden vielen in het noordwesten van het land.
Premier Gerard Latortue toerde zondag per vrachtwagen van de Verenigde Naties door Gonaïves en omgeving, maar veel wegen waren door de overstromingen onbegaanbaar. Een medewerker van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Pierre Adam, zei in het centrum van Gonaïves te hebben gezien hoe mensen houten karren met lichamen voortduwden. „In het centrum van de stad is geen leven meer”, zei hij.
Leden van de VN-vredesmacht in Haïti hielpen bij de evacuatie en opvang van slachtoffers van Jeanne. De commandant van de Argentijnse blauwhelmen, Santiago Ferreyra, zei toen hij zaterdagavond van Ennery naar het 30 kilometer verderop gelegen Gonaïves reed zeker tien lijken te hebben zien drijven. „En er zijn er nog veel meer, die we niet hebben gezien. Er zijn overal een heleboel doden, het is gewoon verschrikkelijk. Niet alleen in Gonaïves, maar ook in de buitenwijken”, zei hij. Raboteau, een sloppenwijk langs de zee, was zondag nog onbereikbaar.
Vanuit het buitenland zijn hulpgoederen naar Haïti gestuurd. De storm trok zondagavond weg over zee. Vier maanden geleden vielen in het grensgebied van Haïti en de Dominicaanse Republiek al meer dan 3000 doden door noodweer.
De orkaan Ivan heeft in de Caraïben en in de Verenigde Staten aan zeker 108 mensen het leven gekost. De Amerikaanse president Bush bezocht zondag de getroffen staten Florida en Alabama.
Ivan claimde zondag zijn laatste slachtoffer in de Verenigde Staten. In ruig weer voor de kust van de oostelijke staat Connecticut vlak bij New York City verdronk een zeiler toen zijn boot omsloeg.
Florida, Georgia, Louisiana, Mississippi, North-Carolina en Alabama zijn tot rampgebied verklaard, evenals Puerto Rico, dat met de VS is geassocieerd. Ze komen hierdoor in aanmerking voor federale noodhulp.
In het pad van Ivan ontstonden tientallen tornado’s. Meer dan 2 miljoen mensen in dertien staten kwamen zonder stroom te zitten. Duizenden huizen in de VS werden met de grond gelijkgemaakt.
Een Franse diplomaat sprak na een bezoek aan Grenada van een „complete verwoesting.” Het eilandstaatje in de Caraïben was het eerste slachtoffer van Ivan. In Grenada vielen zeker 37 doden.