Beurzen doen stap terug, Pharming klimt 26 procent
De Europese aandelenbeurzen deden dinsdag een stap terug. De aandacht ging vooral uit naar de ontwikkelingen op de oliemarkt, nadat de prijs van Amerikaanse olie maandag voor het eerst in de geschiedenis negatief was geworden. Op het Damrak maakte Pharming een koerssprong dankzij bemoedigende resultaten van een medicijn van de biotechnoloog bij de behandeling van coronapatiënten.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,8 procent lager op 503,47 punten. De MidKap verloor 1,4 procent tot 670,85 punten. De beurzen in Londen en Parijs leverden tot 2,3 procent in. De DAX in Frankfurt zakte ruim 2 procent ondanks een flinke opleving van het Duitse beleggersvertrouwen in april.
In de MidKap was Pharming de grote winnaar met een plus van 26,6 procent. De biotechnoloog meldde bemoedigende resultaten met zijn geneesmiddel Ruconest tegen de ziekte Covid-19, die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Resultaten uit tests onder vijf patiënten zijn aanleiding voor een groter opgezet onderzoek naar de werking van het medicijn tegen het longvirus.
Flow Traders daalde 1,4 procent. De beursintermediair zag de nettowinst in het eerste kwartaal bijna veertien keer zo hoog uitvallen. Het bedrijf, dat zijn inkomsten vooral uit handelsactiviteit op de beurzen haalt, profiteerde van de onrust op de financiële markten door de coronacrisis. Vopak verloor 0,5 procent. Het tankopslagbedrijf verwacht dat zijn opslagtanks voor olie de komende tijd voller zullen raken door de scherp gedaalde olieprijzen.
Adyen (plus 5,8 procent) was koploper in de AEX. De betalingsverwerker zag in het eerste kwartaal een negatieve impact van de coronapandemie op zijn volumes. Het bedrijf registreerde vanaf midden maart een sterke terugloop in het aantal verwerkte transacties. Deze harde daling is volgens Adyen in de eerste twee weken van april gestopt. Olie- en gasconcern Shell (min 5,3 procent) kampte met de onrust op de oliemarkt en stond onderaan.
De Amerikaanse olieprijs werd dinsdag weer negatief na een kortstondige opleving. Een vat Amerikaanse olie voor levering in mei steeg 90 procent, maar bleef negatief op min 3,43 dollar. Het contract voor levering in mei loopt dinsdag af. Brentolie, dat eerder al is overgestapt naar het juni-contract, werd 22 procent goedkoper op 19,92 dollar per vat. De euro was 1,0841 dollar waard, tegen 1,0873 dollar een dag eerder.