OVSE: Rusland werkte media in Beslan tegen
Rusland heeft de pers die het gijzeldrama in School Nummer 1 in Beslan wilde verslaan in de weg gezeten en het werken bijna onmogelijk gemaakt.
Journalisten werden opgepakt, hun spullen in beslag genomen en de informatievoorziening was onduidelijk.
Dat heeft de mediawaakhond van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) donderdag gezegd. Door de misstanden werden journalisten door burgers aangevallen omdat zij dachten dat de pers het publiek met opzet verkeerd voorlichtte. Daardoor ontstond een drievoudig geloofwaardigheidsprobleem, namelijk tussen de regering en de nieuwsmedia, tussen de nieuwsmedia en de bevolking en tussen de regering en de bevolking, aldus Miklos Haraszti van het mediakantoor van de OVSE. Hij noemde de problemen een ernstige tegenslag voor de democratie.
Het rapport van Haraszti is het jongste in een aanzwellend koor van klachten van mediagroepen en mensenrechtenorganisaties wereldwijd. Eerder deze maand kwam een aantal van hen, waaronder Amnesty International, met een gezamenlijke verklaring waarin Rusland ervan wordt beschuldigd de werkelijke omvang van het drama in Beslan -waar twee weken geleden ruim 1000 kinderen en volwassenen gegijzeld werden en uiteindelijk meer dan 330 van hen bij de bestorming van het gebouw omkwamen- te hebben verdoezeld.
Volgens de OVSE hadden Russische en buitenlandse nieuwsmedia de grootste moeite om „onvoldoende, tegenstrijdige en incorrecte informatie” te begrijpen die zij van de autoriteiten kregen. Zo liepen alleen al de cruciale cijfers over het aantal gegijzelden en het aantal terroristen in de school uiteen. Als gevolg daarvan werd de Russische journalist Alexander Kots in elkaar geslagen door woedende burgers omdat hij -op basis van officiële cijfers- had geschreven dat slechts zo’n 300 mensen werden vastgehouden.
Verder werden een team van de Russische televisie, een Franse journalist en een Zweedse cameraman geslagen door boze burgers. Beeldopnames van de bestorming van de school van de Duitse zenders ZDF en ARD, van APTN en van het Georgische televisiestation Roestavi 2 werden in beslag genomen. Ook werd een aantal journalisten door de autoriteiten opgepakt. Een journalist van Roestavi-2 zou na zijn arrestatie zijn gedrogeerd. Verslaggevers zonder Grenzen heeft opgeroepen die zaak te onderzoeken.