VN luiden alarmklok over uitputting aarde
De mensheid plundert onze planeet met nooit eerder geziene snelheid. De almaar groeiende wereldbevolking is daar een van de voornaamste oorzaken van, aldus de Verenigde Naties in het woensdag uitgegeven Wereldbevolkingsrapport 2001.
„Meer mensen gebruiken meer hulpbronnen met grotere intensiteit dan ooit eerder in de geschiedenis van de mensheid”, aldus de VN. Hoe langer wordt gewacht alvorens tot actie wordt overgegaan, hoe hoger de kosten zullen oplopen.
De wereldbevolking zal van 6,1 miljard mensen nu, naar verwachting in 2050 de 9,3 miljard bereiken. Alle aanwas komt voor rekening van de ontwikkelingslanden, die nu al niet op een duurzame wijze hun hulpbronnen gebruiken. Zo daalt het grondwaterpeil onder sommige Aziatische en Latijns-Amerikaanse steden met meer dan een meter per jaar.
In het bijzonder drinkwater wordt nu al op een desastreuze manier gebruikt en vervuild. Momenteel hebben 1,1 miljard mensen geen toegang tot schoon water. In 2050 zullen 4,2 miljard mensen leven in landen die niet kunnen voorzien in het dagelijkse minimum van 50 liter schoon water per persoon.
De vernietiging van het tropisch regenwoud voltrekt zich sneller dan ooit tevoren, waardoor soorten verdwijnen en het broeikaseffect wordt versterkt, hetgeen wederom de zeespiegel verder doet stijgen.
Verschillen vergroot
De voedselproductie moet verdubbelen en de distributie worden verbeterd om de groeiende bevolking te kunnen voeden. De globalisering heeft bijgedragen tot de welvaartsgroei, maar tegelijkertijd de verschillen tussen arm en rijk vergroot, aldus de VN. De allerarmsten worden gedwongen de hulpbronnen uit te putten om van dag tot dag hun overleven veilig te stellen.
De aids-epidemie is niet onder controle. Er is te weinig geld beschikbaar gesteld om de ziekte in te dammen en te behandelen. Ook voor wezen moeten er meer middelen komen.
Een cruciale rol bij het indammen van de groei van de wereldbevolking is weggelegd voor de vrouwen. Die moeten volgens de VN onbelemmerd toegang krijgen tot middelen voor geboorteperking. Dit is op de lange termijn goedkoper dan het opvangen van de milieuschade door de bevolkingsgroei, aldus het rapport.