Orkaan trekt olieprijzen omhoog
Het oog van de orkaan Ivan is maandag rakelings langs het dunbevolkte westelijke puntje van Cuba getrokken en rukt nu op naar Mexico. De storm, met windsnelheden tegen de 260 kilometer per uur en uitschieters tot 320 kilometer een van de zwaarste uit de geschiedenis, eiste in het Caraïbisch gebied tot nog toe 68 levens.
Ongeveer 1,3 miljoen van de 11,3 miljoen inwoners van Cuba moesten hun huizen verlaten om de komst van de orkaan op veiliger geachte plaatsen af te wachten. Fidel Castro kwam naar Pinar del Rio om de mensen een hart onder de riem te steken. De Cubaanse televisie meldde dat 5 meter hoge golven de kust van Isla del Juventud beukten.
In de Golf van Mexico haalden olie- en gasmaatschappijen hun personeel van de boortorens. Shell Oil evacueerde 750 werknemers. Door het dreigende natuurgeweld schoten de olieprijzen met 1,50 dollar per vat (159 liter) omhoog.
In Grenada, waar vorige week 39 doden vielen en 90 procent van de huizen vernield of beschadigd raakte, werd maandag een Italiaanse zeiler na bijna een week op zee gered. Zondag landde een vliegtuig met 20 ton afdekzeil, brandstof, stroomaggregaten en andere hulpgoederen van het Internationale Rode Kruis. Sommige mensen hebben al bijna een week geen eten meer gehad. Het belangrijkste ziekenhuis meldde dat veel mensen door het drinken van vervuild water last hebben van diarree en braken.
Op Jamaica, waar minstens vijftien mensen omkwamen, raakten winkels en opvangcentra door hun voorraden levensmiddelen heen. Het vliegveld van Kingston ging maandag weer open, maar 98 procent van het eiland zat nog zonder stroom en tientallen wegen waren door omgewaaide bomen onbegaanbaar. De autoriteiten overwogen geïsoleerde gebieden door de lucht met helikopters te bevoorraden.
Twee Britse marineschepen arriveerden maandag bij Grand Cayman, maar konden door de zware zeegang de haven van Georgetown niet binnenlopen. Op het grootste van de Caymaneilanden is ongeveer de helft van de 15.000 woningen zwaar beschadigd en voorlopig onbewoonbaar. De landingsbaan van het vliegveld staat onder water en van de verkeerstoren zijn de ruiten stuk gewaaid.
Mexico bereidt zich ondertussen voor op de storm. Op het schiereiland Yucatan trokken honderden kustbewoners het binnenland in. Het vliegveld van het eiland Cozumel is gesloten en cruiseschepen mogen er niet meer aanleggen. In Cancun zijn de stranden gesloten en hebben autoriteiten opvangcentra geopend.
Nederlandse toeristen op Jamaica en de Caymaneilanden die zijn gedupeerd door de orkaan Ivan, krijgen een schadevergoeding van het Calamiteitenfonds. Dat heeft de Calamiteitencommissie maandag bepaald.
Volgens de commissie heeft Ivan op Jamaica en de Caymaneilanden een noodsituatie veroorzaakt. Nederlandse toeristen die het rampgebied moesten ontvluchten, hebben voor de verloren dagen daarom recht op een schade-uitkering. De vakantiegangers moeten hun vakantie wel hebben geboekt bij een reisorganisatie aangesloten bij het Calamiteitenfonds. Volgens het fonds vierden tijdens de orkaan ongeveer 500 Nederlandse toeristen op de twee eilandengroepen vakantie.