Senaat buigt zich over nominatie nieuwe CIA–baas
De Amerikaanse Senaat buigt zich vanaf dinsdag over de toekomst van Porter Goss. De Republikeinse volksvertegenwoordiger is door president Bush voorgedragen als de nieuwe baas van de geheime dienst CIA. De Senaat moet zijn voordracht bekrachtigen, maar dat zal niet zonder slag of stoot gaan, zo is de verwachting.
De hoorzittingen van de Senaat vallen midden in de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2 november. Daarin staat de strijd tegen terreur centraal en dat is precies het werkterrein waarop Goss zich stort. De CIA staat bovendien bloot aan hevige kritiek omdat de geheime dienst gefaald zou hebben in de aanloop naar de aanslagen van 11 september 2001.
De CIA staat daarenboven aan de vooravond van een ingrijpende herstructurering van de inlichtingendiensten en de komst van een nieuwe ’superdirecteur’ voor het inlichtingenwerk. Die zal waarschijnlijk ook (deels) direct over de CIA zeggenschap hebben.
Vooral de Democraten zullen de nominatie van multimiljonair Goss aangrijpen om politiek te scoren. Ze zullen er volgens Amerikaanse media op wijzen dat Goss geldt als een uitgesproken Republikein van de harde lijn, een groot aanhanger van Bush en een verklaard tegenstander van de Democratische presidentskandidaat John Kerry.
Goss noemde de senator uit Massachusetts eerder op het gebied van nationale veiligheid „onrealistisch en gevaarlijk naïef". Vele Democraten vinden op hun beurt dat Goss, door zijn loopbaan bij de CIA en zijn lange staat van dienst als specialist inlichtingen in het Huis van Afgevaardigden, onderdeel is van het probleem en niet van de oplossing van de „inlichtingencrisis".
Door de Republikeinse meerderheid in de Senaat zal Goss waarschijnlijk gewoon benoemd kunnen worden. De Democraten zullen op hun beurt ook niet al te hard pogen een blokkade op te werpen, omdat ze vrezen voor kritiek van de kiezers. Die zouden de Democraten kunnen beschuldigen van het ondermijnen van de strijd tegen terroristen.
Volgens verscheidene politiek commentatoren willen de Democraten Goss voorlopig dulden als CIA–baas, zeker ook omdat hij binnen een deel van de partijtop goed ligt. De Democraten zouden evenwel in het achterhoofd hebben dat na een eventuele winst van Kerry de 65–jarige Goss, het liefst met een nu al gedeukt imago, snel plaats zal moeten maken voor een ander.